Summa sidvisningar

tisdag 24 augusti 2010

Grekisk gratäng

Har inga uppgifter på hur mycket av varje.   200 graders ugn


Morötter
Potatis
Squash
Purjolök
Röd lök
1 burk krossade tomater
Tomater
Svarta oliver
Fetaost

Gör så här:


Skiva grönsakerna, varva i form eller långpanna med salt och peppar. Slå över krossade tomaterna, smula över fetaosten. Vill du ha den lite krämigare slå över grädde eller dylikt.

söndag 22 augusti 2010

Inlagd paprika

  ( 8 portioner )


1-2 röda paprikor
1-2 gula paprikor
1-2 gröna paprikor
2 vita paprikor
4dl vitvinsvinäger
4 dl vatten
1½ dl strösocker
1 tsk salt


GÖR SÅ HÄR


Kärna ur paprikorna och skär dem i tunna skivor. Varva dem i en kruka eller ett glas. Blanda vinäger, vatten och socker i en kastrull. Låt det koka upp så att sockret smälter. Tillsätt salt. Ställ glasburken på en handduk så att den inte spricker när den heta lagen hälls i. Häll lagen över paprikorna och låt dem stå och svalna.
Gott att servera till grillat kött eller i en sallad. Förvara i kylskåp.



måndag 16 augusti 2010

Het chiligryta

En värmande gryta med inspiration från Mexico.       4 personer   20 minuter

1-2 röda eller gula lökar
2 paprikor
2 röda chilifrukter
olja till stekning
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1 msk tomtpuré
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl fryst majs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 burkar bönor, gärna av olika sorter

SERVERING
Persilja
mjuka tortillabröd

Gör så här:

1. Skala och klyfta löken. Skär paprikorna i bitar. Dela, kärna ur och finhacka chilifrukterna.
2. Hetta upp oljan i en gryta och fräs grönsakerna lätt.Häll i tomaterna, vattnet, tomatpurén och smula ner buljongtärningen.
3. Tillsätt majsen, salta och peppra. Koka grytan under lock på svag värme ca 5 minuter. Tillsätt eventuellt lite mer vatten
4. Häll under tiden av spadet från bönorna, spola av dem och låt rinna av. Blanda ner i grytan och låt allt bli genomvarmt.
5. Strö lite persilja över grytan. Servera med mjuka tortillabröd och eventuellt en blandad sallad.

söndag 15 augusti 2010

Grönsakscouscous med fetaost

Fräscht och gott till lunch eller kvällsrätt.  (4 portioner)  Ej provat ännu.

1 st fänkål, strimlad
1 gul psprika, i bitar
5 dl tomatjuice
2 pressade vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl couscous
1½ dl svarta oliver med kärnor
200 g fetaost

Gör så här:

Stek grönsakerna mjuka i en stor stekpanna. Koka upp tomatjuice, vitlök och smulad buljongtärning i en kastrull. Ta bort från värmen. Blanda ner couscousen och låt det svälla under lock ca 5 minuter. Rör sedan couscousen fluffig med en gaffel och blanda ner den samt oliver och smulad feta i stekpannan. Servera med matyoghurt och sallad.

Köttfärssoppa

Bra vardagsmat. Servera den med ett gott bröd.  (3-4 portioner)

300 g köttfärs
1 knippa färsk lök, halverade
2 morötter, skivde
1 litet blomkålshuvud
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1sk tomatpuré
8 dl grönsaksbuljong,
ev 2-3 msk sherry, eller maderia
persilja

Gör så här:
Fräs färs och lök någon minut. Tillsätt morötter och blomkålsbuketter. Krydda med salt, paprikapulver och tomatpuré. Späd med buljong och sjud 8-10 minuter. Smaka ev av med sherry eller maderia. Strö på persilja.