Summa sidvisningar
fredag 31 december 2010
2010-2011
Önskar all ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
torsdag 30 december 2010
After Eight-muffins
Ca 12 st: UGN 175 grader.
1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med kaffet.
2. Skär after eight-plattorna i bitar. Vänd ner bitarna och smöret växelvis i smeten. Fördela smeten i aluminiumformar. Grädda mitt i ugnen 13-15 minuter beroende på hur kladdiga du vill ha dem.
3. Dekoration: Lägg en halv after eight-platta på varje kaka direkt när de kommit ur ugnen. Garnera med silverkulor.
- 100g smör
- 2 ägg
- 2½ dl strösocker
- ½ dl kakao
- 1 3/4 dl vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- 1 msk kallt starkt kaffe
- 6 after eight-plattor
- 6 after eight-plattor
- silverkulor
1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med kaffet.
2. Skär after eight-plattorna i bitar. Vänd ner bitarna och smöret växelvis i smeten. Fördela smeten i aluminiumformar. Grädda mitt i ugnen 13-15 minuter beroende på hur kladdiga du vill ha dem.
3. Dekoration: Lägg en halv after eight-platta på varje kaka direkt när de kommit ur ugnen. Garnera med silverkulor.
Chili-& vitlöksmarinerade räkor
8 portioner:
- 16-24 stora skalade räkor
- ½ dl olivolja
- 4 pressade vitlöksklyftor
- ½ tsk krossade chiliflingor alt 1 krm sambal oelek
- 1 citron, skalad och saft
- salt, peppar
- 4 msk hackad persilja
1. Rör samman olja, vitlök, chili, citronskal och-saft. Smaka av med salt och peppar. Lägg i räkorna och låt marinera ca 2 timmar.
2. Låt räkorna bli varma i en het stekpanna 1-2 minuter. Lägg upp i en serveringsskål, strö över persilja och servera citronklyftor.
Bogbladsstek med grönpepparsås
Det här behövs för 4-6 port: UGN 250 grader: Bogblad är lättlagat.
Putsa av det mesta av fettet på köttet. Torka och gnid in det med salt och peppar. Lägg steken i en långpanna med några klickar matfett. Sätt in den i 250 graders ugnsvärme ca 2 tim. Då köttet fått lite färg, hälls buljongen på. Samtidigt läggs de skalade och klyftade lökarna i. Ös någon gång emellanåt.
Ta upp köttet och löken. Sila skyn. Fräs matfett och mjöl. Späd med sky och grädde. Låt koka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och lätt krossad grönpeppar.
Skiva köttet. Häll såsen över. Lägg upp löken. Servera ris, broccoli, tomater och strimlad isbergssalad till.
- 2 kg bogbladsstek
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
- 1-2 msk smör
- 6 dl buljong
- 4-6 gula lökar
- 2 msk smör
- 2-3 msk vetemjöl
- 3 dk sky + vatten
- 3 dl grädde
- salt, peppar
- 3 tsk grönpeppar
Putsa av det mesta av fettet på köttet. Torka och gnid in det med salt och peppar. Lägg steken i en långpanna med några klickar matfett. Sätt in den i 250 graders ugnsvärme ca 2 tim. Då köttet fått lite färg, hälls buljongen på. Samtidigt läggs de skalade och klyftade lökarna i. Ös någon gång emellanåt.
Ta upp köttet och löken. Sila skyn. Fräs matfett och mjöl. Späd med sky och grädde. Låt koka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och lätt krossad grönpeppar.
Skiva köttet. Häll såsen över. Lägg upp löken. Servera ris, broccoli, tomater och strimlad isbergssalad till.
onsdag 29 december 2010
Blandad grönsallad med yoghurtdressing
Till 4 personer behövs:
Skölj salladen och blanda samman den i en skål. Rör samman ingredienserna till dressingen och häll den över.Vänd runt i salladen några gånger.
Enligt receptet 23 kcal/port.
- 50g färsk spenat
- 50 g rucola
- 1 kruka vattenkrasse
- 25 g mangoldskott
- 2 dl "lätt"yoghurt
- 2 msk hackad gräslök
- 2 msk hackad dill
- 1 tsk hackad mynta
- salt, peppar
Skölj salladen och blanda samman den i en skål. Rör samman ingredienserna till dressingen och häll den över.Vänd runt i salladen några gånger.
Enligt receptet 23 kcal/port.
Räkspett med avokadodip
Till 4 personer behövs:
Skala räkorna. Trä dem på små spett eller stick en tandpetare i varje. Halvera avokadon och gröp ur den. Lägg den i en mixer med keso och mixa till en slät kräm. Krydda. Fördela i små glas eller en skål. Strö över tunt skivad salladslök.
Enligt receptet, 160 kcal/port.
Från en tidning.
- 500g oskalade räkor
- 1 avokado
- 2½ dl keso med fetaost och oliver
- salt, peppar
- 2 salladslökar eller
- ½ dl hackad gräslök
Skala räkorna. Trä dem på små spett eller stick en tandpetare i varje. Halvera avokadon och gröp ur den. Lägg den i en mixer med keso och mixa till en slät kräm. Krydda. Fördela i små glas eller en skål. Strö över tunt skivad salladslök.
Enligt receptet, 160 kcal/port.
Från en tidning.
Glass
Recept på glass enl. May Lundqvist
2 äggulor
2dl grädde
1dl florsocker
1 msk vaniljsocker
vispas
fryses i portionsformar...
Smksättes efter önskemål.
2 äggulor
2dl grädde
1dl florsocker
1 msk vaniljsocker
vispas
fryses i portionsformar...
Smksättes efter önskemål.
Olika färs
Färs i olika varianter, fakta från en tidning:
NÖTFÄRS: passar bra till pannbiffar, köttfärssås, grytor och hamburgare.
FLÄSKFÄRS: är gott till köttfärslimpa och kåldolmar.
SKINKFÄRS: är magrare än fläskfärs.
BLANDFÄRS: passar till köttbullar, pannbif, köttfärslimpa, köttfärssås och köttfärsgrytor.
LAMMFÄRS: används till samma rätter som blandfärsen.
KALVFÄRS: räknas som finare färs och brukar användas till Wallenbergare och finare biffar.
VILTFÄRS: är en mager färs som är vanligast på hösten.
NÖTFÄRS: passar bra till pannbiffar, köttfärssås, grytor och hamburgare.
FLÄSKFÄRS: är gott till köttfärslimpa och kåldolmar.
SKINKFÄRS: är magrare än fläskfärs.
BLANDFÄRS: passar till köttbullar, pannbif, köttfärslimpa, köttfärssås och köttfärsgrytor.
LAMMFÄRS: används till samma rätter som blandfärsen.
KALVFÄRS: räknas som finare färs och brukar användas till Wallenbergare och finare biffar.
VILTFÄRS: är en mager färs som är vanligast på hösten.
Köttfärsgryta Bombay
Grytan kan serveras antingen med kokt ris eller pasta: Till ca 4 portioner:
1. Fräs köttfärsen jämnt smulig i lite matfett. Lägg över i en kastrull och krydda med salt, curry och peppar.
2. Skala och hacka löken. Kärna ur och skär paprikorna i små bitar. Tärna squashen.
3. Fräs lök, paprika och squash i lite matfett tillsammans med pressad vitlök. Lägg över i kastrullen.
4. Tillsätt tomatkross och buljong. Låt puttra samman 8-10 minuter.
5. Skiva bananerna och rör ner dem i kastrullen tillsammans med majskornen. Låt allt bli genomvarmt. Smaka av.
- 500g köttfärs
- matfett
- 1 tsk salt
- 1 tsk cury
- 1 krm peppar
- 1 stor gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 3 paprikor, blandade färger
- ½ squash
- 1 burk krossade tomater
- 1 dl köttbuljong
- 2 bananer
- 2 dl majskorn
1. Fräs köttfärsen jämnt smulig i lite matfett. Lägg över i en kastrull och krydda med salt, curry och peppar.
2. Skala och hacka löken. Kärna ur och skär paprikorna i små bitar. Tärna squashen.
3. Fräs lök, paprika och squash i lite matfett tillsammans med pressad vitlök. Lägg över i kastrullen.
4. Tillsätt tomatkross och buljong. Låt puttra samman 8-10 minuter.
5. Skiva bananerna och rör ner dem i kastrullen tillsammans med majskornen. Låt allt bli genomvarmt. Smaka av.
Pannkaksrulle med köttfärs
Ca 4 portioner: Gott till både stora och små:
Gör en vanlig pannkakssmet på:
Gör så här:
1. Vispa samman äggen med hälften av mjölken. Tillsätt mjöl och salt. Vispa till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken.
2. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Smörj det noga med matfett. Häll smeten i långpannan och grädda den mitt i ugnen 20-25 minuter eller tills smeten har stelnat och fått fin färg.
3. Stjälp upp pannkakan på galler och ta bort papperet som den har gräddats på. Låt pannkakan svalna.
4. Bryn färsen jämnt smulig i lite matfett.
5. Skala och finhacka löken. Rör ner den i färsen tillsammans med salt, peppar och oregano. Låt allt fräsa ytterligare några minuter.
6. Tillsätt tomater och låt det puttra samman tills vätskan har kokat in.
7. Fördela färsen över pannkakan. Bred keson ovanpå. Rulla samman pannkakan från långsidan. Lägg rullen med skarven nedåt i en bakpappersklädd långpanna.
8. Strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
Bjud en sallad till.
Gör en vanlig pannkakssmet på:
- 3 ägg
- 6 dl mjölk
- 3 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- margarin
- 500g köttfärs
- matfett
- ½ gul lök
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 tsk oregano
- 1 burk passerade eller finhackade tomater
- 250g keso
- 1½ dl riven ost
Gör så här:
1. Vispa samman äggen med hälften av mjölken. Tillsätt mjöl och salt. Vispa till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken.
2. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Smörj det noga med matfett. Häll smeten i långpannan och grädda den mitt i ugnen 20-25 minuter eller tills smeten har stelnat och fått fin färg.
3. Stjälp upp pannkakan på galler och ta bort papperet som den har gräddats på. Låt pannkakan svalna.
4. Bryn färsen jämnt smulig i lite matfett.
5. Skala och finhacka löken. Rör ner den i färsen tillsammans med salt, peppar och oregano. Låt allt fräsa ytterligare några minuter.
6. Tillsätt tomater och låt det puttra samman tills vätskan har kokat in.
7. Fördela färsen över pannkakan. Bred keson ovanpå. Rulla samman pannkakan från långsidan. Lägg rullen med skarven nedåt i en bakpappersklädd långpanna.
8. Strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
Bjud en sallad till.
Asiatiska köttbullar med spenatris
Det här behövs för 4 portioner:
1. Arbeta samman lammfärsen med övriga ingredienser till en smidig färs. Forma till runda bullar.
2.Stek köttbullarna gyllene runt om i lite matfett tills de är genomstekta.
3. Krama vätskan ur spenaten och finhacka den. Lägg den i kastrullen tillsammans med ris, kokosmjölk, vatten och salt.
4. Rör om och låt koka upp. Lägg på ett lock och sänk värmen. Låt sjuda på svag värme 12-15 minuter.
- 500g lammfärs
- 1 dl matlagningsyoghurt
- 1 ägg
- 1/4 dl vatten
- 1 tsk malen spiskummin
- ½ tsk malen ingefära
- 1½ tsk rivet citronskal
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- matfett
- 3/4 dl finhackad tinad spenat
- 3 dl jasminris
- 2 dl kokosmjölk
- 2½ dl vatten
- ½ tsk salt
1. Arbeta samman lammfärsen med övriga ingredienser till en smidig färs. Forma till runda bullar.
2.Stek köttbullarna gyllene runt om i lite matfett tills de är genomstekta.
3. Krama vätskan ur spenaten och finhacka den. Lägg den i kastrullen tillsammans med ris, kokosmjölk, vatten och salt.
4. Rör om och låt koka upp. Lägg på ett lock och sänk värmen. Låt sjuda på svag värme 12-15 minuter.
tisdag 28 december 2010
Chilibiffar med ingefärssås
Det här behövs för 4 portioner:
1. Lägg havregrynen i en skål och häll över mjölken. Låt stå och svälla ca 10 minuter.
2. Tillsätt färs, potatismjöl, ägg, pressad vitlök, salt och sambal oelek. Arbeta färsen smidig.
3. Forma ca 8 biffar. Stek dem gyllene på båda sidorna i lite matfett. 4-5 minuter per sida.
4. Skala och finhacka löken. Fräs den i lite matfett i en kastrull.
5. Tillsätt hönsbuljong, ingefära, råsocker, soja och risvinäger. låt såsen koka samman, 4-5 minuter. Smaka av med salt. Red av såsen med maizenaredning.
Bjud biffarna med nykokt ris, broccoli och ingefärssåsen.
- ½ dl havregryn
- 1 dl mjölk
- 500g nötfärs
- 1 msk potatismjöl
- 1 ägg
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- 2-3 krm sambal oelek
- matfett
- ½ liten gul lök
- 3 dl hönsbuljong
- 1-½ msk riven färsk ingefära
- 1 msk råsocker, strö
- 1 msk soja
- 1 msk risvinäger
- salt
- Maizenaredning för mörka såser
1. Lägg havregrynen i en skål och häll över mjölken. Låt stå och svälla ca 10 minuter.
2. Tillsätt färs, potatismjöl, ägg, pressad vitlök, salt och sambal oelek. Arbeta färsen smidig.
3. Forma ca 8 biffar. Stek dem gyllene på båda sidorna i lite matfett. 4-5 minuter per sida.
4. Skala och finhacka löken. Fräs den i lite matfett i en kastrull.
5. Tillsätt hönsbuljong, ingefära, råsocker, soja och risvinäger. låt såsen koka samman, 4-5 minuter. Smaka av med salt. Red av såsen med maizenaredning.
Bjud biffarna med nykokt ris, broccoli och ingefärssåsen.
Fläderblomsaft
Det här behövs:
1. Skölj blomklasarna och ta bort grova stjälkar. Lägg dem i en stor skål.
2. Tillsätt citronsyra, citronsaft, socker och farinsocker. Häll det kokande vattnet och Atamon över. Lägg på ett lock och låt skålen stå svalt i 4-5 dygn. Rör i saften efter några timar.
3. Diska flaskorna och skölj dem med Atamon. Sila saften och häll upp den i de kalla flaskorna. Tillslut flaskorna och förvara dem kallt.
- 20 klasar fläderblommor
- 2 msk citronsyra
- pressad saft av en citron
- 6 dl socker
- 7 dl farinsocker eller råsocker strö
- 1 L kokande vatten
- 1 tsk flytande Atamon
1. Skölj blomklasarna och ta bort grova stjälkar. Lägg dem i en stor skål.
2. Tillsätt citronsyra, citronsaft, socker och farinsocker. Häll det kokande vattnet och Atamon över. Lägg på ett lock och låt skålen stå svalt i 4-5 dygn. Rör i saften efter några timar.
3. Diska flaskorna och skölj dem med Atamon. Sila saften och häll upp den i de kalla flaskorna. Tillslut flaskorna och förvara dem kallt.
Lök-info.
1. Pärllök:
Pärllökar är små, runda och lite platta lökar som lämpar sig utmärkt att lägga i grytan eller att helsteka eller glasera. Vår vanligaste sort är släkt med purjolöken.
2. Bananschalotten:
Bananschalottenlök brukar beskrivas som en långsmal variant av schalottenlök, men här är matexpertisen inte riktigt enig. Vissa hävdar bestämt att den inte duger som substitut för den vanliga schalotten och att det är för att den är lättare att hantera som den har blivit populär.
3. Schalottenlök:
Schalottenlök anses vara drottningen bland lökar på grund av sin milda, söta smak. Den är pillig att skala, men väl värd besväret och går dessutom att hacka mycket finare än exempelvis gul och röd lök. Gör sig utmärkt både rå och helstekt och är ett måste i en rödvins-eller bearnaisesås.
4. Gul lök:
Gul lök är världens vanligaste lök och man förstår dess framgång. Den gula löken gör sig bäst tillagad och blir då härligt mustig och kan varieras på en mängd olika sätt.
5. Steklök:
Steklök är små gula lökar som har sorterats ut just för att de ska passa bättre att steka och använda hela i grytor.
6. Silverlök:
Silverlök är vit i skalet och mildare i smaken än den gula löken och lämpar sig därför bra i sallader och inläggningar. Har också en bra konsistens om löken ska mixas. Syltlök är små inlagda silverlökar.
7. Rödlök:
Rödlöken är mildare och något sötare än gul lök. Rödlök passar därför bättre rå eller inlagd. Annars kan den användas på samma sätt som gul lök.
8. Knipplök:
Knipplök eller färsklök är gul eller röd lök som har skördats tidigt och är mildare och mjällare i smaken. Blasten följer med och kan användas som purjolök eller gräslök. Ät den gärna hel, antingen kokad, stekt eller brässerad.
9. Salladslök:
Salladslök eller piplök ser ut som en liten purjolök, men tillhör en egen familj. Har mild smak och kan användas i sallader, soppa eller ätas som den är, lätt kokt. Det fins även röd piplök.
10. Gräslök:
Gräslök är inte bara en självklar kompis till matjessillen, den passar också utmärkt i äggröra och i vitvinssås till fisk. Gräslök är något du kan använda dig av när du vill tillföra en gnutta vår eller sommar i maten, även i smällkalla vintern.
11. Vitlök:
Vitlök är kanske den lök som är enklast att odla själv. Ner med några klyftor på hösten, så blir du belönad med färsk vitlök till våren. Färsk vitlök har mildare smak än den torkade. Äldre vitlökar kommer bäst till sin rätt i varm mat om de hackas och steks lite först. Låt hela vitlökar koka lätt i grytan, eller lägg in dem i marinader. I kall form, som i dressingar, går det bra att använda vitlökspressen eller att riva vitlöken.
12. Purjolök:
Purjolök trivs i de flesta grytor och sallader, men är även mycket god att äta i egen majestät. Bäst blir den om du helt kort tillagar större bitar purjolök i mikrovågsugnen med lite salt, en sked vatten och en klick smör. Den vita delen är mildast, den gröna blasten har lite mer löksmak och fungerar bra som kryddgrönt.
Avskrivet från tidningar.
Pärllökar är små, runda och lite platta lökar som lämpar sig utmärkt att lägga i grytan eller att helsteka eller glasera. Vår vanligaste sort är släkt med purjolöken.
2. Bananschalotten:
Bananschalottenlök brukar beskrivas som en långsmal variant av schalottenlök, men här är matexpertisen inte riktigt enig. Vissa hävdar bestämt att den inte duger som substitut för den vanliga schalotten och att det är för att den är lättare att hantera som den har blivit populär.
3. Schalottenlök:
Schalottenlök anses vara drottningen bland lökar på grund av sin milda, söta smak. Den är pillig att skala, men väl värd besväret och går dessutom att hacka mycket finare än exempelvis gul och röd lök. Gör sig utmärkt både rå och helstekt och är ett måste i en rödvins-eller bearnaisesås.
4. Gul lök:
Gul lök är världens vanligaste lök och man förstår dess framgång. Den gula löken gör sig bäst tillagad och blir då härligt mustig och kan varieras på en mängd olika sätt.
5. Steklök:
Steklök är små gula lökar som har sorterats ut just för att de ska passa bättre att steka och använda hela i grytor.
6. Silverlök:
Silverlök är vit i skalet och mildare i smaken än den gula löken och lämpar sig därför bra i sallader och inläggningar. Har också en bra konsistens om löken ska mixas. Syltlök är små inlagda silverlökar.
7. Rödlök:
Rödlöken är mildare och något sötare än gul lök. Rödlök passar därför bättre rå eller inlagd. Annars kan den användas på samma sätt som gul lök.
8. Knipplök:
Knipplök eller färsklök är gul eller röd lök som har skördats tidigt och är mildare och mjällare i smaken. Blasten följer med och kan användas som purjolök eller gräslök. Ät den gärna hel, antingen kokad, stekt eller brässerad.
9. Salladslök:
Salladslök eller piplök ser ut som en liten purjolök, men tillhör en egen familj. Har mild smak och kan användas i sallader, soppa eller ätas som den är, lätt kokt. Det fins även röd piplök.
10. Gräslök:
Gräslök är inte bara en självklar kompis till matjessillen, den passar också utmärkt i äggröra och i vitvinssås till fisk. Gräslök är något du kan använda dig av när du vill tillföra en gnutta vår eller sommar i maten, även i smällkalla vintern.
11. Vitlök:
Vitlök är kanske den lök som är enklast att odla själv. Ner med några klyftor på hösten, så blir du belönad med färsk vitlök till våren. Färsk vitlök har mildare smak än den torkade. Äldre vitlökar kommer bäst till sin rätt i varm mat om de hackas och steks lite först. Låt hela vitlökar koka lätt i grytan, eller lägg in dem i marinader. I kall form, som i dressingar, går det bra att använda vitlökspressen eller att riva vitlöken.
12. Purjolök:
Purjolök trivs i de flesta grytor och sallader, men är även mycket god att äta i egen majestät. Bäst blir den om du helt kort tillagar större bitar purjolök i mikrovågsugnen med lite salt, en sked vatten och en klick smör. Den vita delen är mildast, den gröna blasten har lite mer löksmak och fungerar bra som kryddgrönt.
Avskrivet från tidningar.
Löksambal
Mustig kryddpasta, höjer smaken i såser och grytor: Ca: 2 dl färdig sambal. Tid: 45 minuter.
Ingredienser:
Stek lök, vitlök, chili och ingefära i olja tills löken mjuknat. Tillsätt kanel, garam masala, salt och farinsocker. Blanda ner vinäger, tamarindpasta och vatten och låt sjuda sakta i 30 minuter, rör om några gånger under tiden. Häll upp i glasburk. Kan förvaras två veckor i kylskåp.
Ingredienser:
- 3 msk solrosolja
- 3 gula lökar, finhackade
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 chili, urkärnade, finhackade
- 1 msk ingefära, färsk, riven
- 1 tsk kanel, malen
- 2 tsk garam masala
- 2 krm salt
- 1 tsk farinsocker
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2 msk tamarindpasta
- 1½ dl vatten
Stek lök, vitlök, chili och ingefära i olja tills löken mjuknat. Tillsätt kanel, garam masala, salt och farinsocker. Blanda ner vinäger, tamarindpasta och vatten och låt sjuda sakta i 30 minuter, rör om några gånger under tiden. Häll upp i glasburk. Kan förvaras två veckor i kylskåp.
måndag 27 december 2010
Tunnbröd i stekpannan
Ca 16 kakor:
2. Tillsätt övriga ingredienser spara lite mjöl till utbakningen. Knåda till en blank smidig deg. Låt jäsa ca 30 minuter.
3. Knåda på mjölat bakbord och dela i 16 bitar. Rulla till runda bullar.
4. Kavla ut en bulle i taget. (Gärna kruskavel.)Nagga. Grädda i gjutjärnspanna på medelvärme, ca 2 min/sida.
5. Låt bröden kallna på varandra insvepta i bakduken,
Går bra att frysa.
- 75g smör
- 5 dl mjölk
- 25g jäst
- ½ tsk salt
- ½ dl socker
- 2 msk sirap
- ½ tsk hjorthornssalt
- ca 13 dl lantvetemjöl
2. Tillsätt övriga ingredienser spara lite mjöl till utbakningen. Knåda till en blank smidig deg. Låt jäsa ca 30 minuter.
3. Knåda på mjölat bakbord och dela i 16 bitar. Rulla till runda bullar.
4. Kavla ut en bulle i taget. (Gärna kruskavel.)Nagga. Grädda i gjutjärnspanna på medelvärme, ca 2 min/sida.
5. Låt bröden kallna på varandra insvepta i bakduken,
Går bra att frysa.
Broccolibomb
- Broccolihuvuden
- 3 små vitlöksklyftor
- 1 bit ingefära
- 3 dl vatten
- 3 dl havregrädde, (Oatly enl receptet)
- en nypa örtsalt
- en nypa peppar
- 2-3 msk rostade solroskärnor
2. Häll över ca 3 dl av broccoli-kokvattnet i en mixer med ingredienserna som kokats. Mixa tills konsistens av soppa.
3. Häll tillbaka soppan i en kastrull och tillsätt grädden. Salta, peppra och koka upp.
Strö över solroskärnorna vid serveringen.
Enligt avskriften:
189 kcal
62% fett
22% kolhydrat
16% protein
Smalmatsdressing (simmig)
- 1 L fil eller yoghurt
- 2 krm salt
Hackat kryddgrönt, pepparrot, senap, curry eller mosad vokado.
1. Häll rumsvarm fil eller yoghurt i ett kaffefilter. Låt rinna ca 3 timmar.
2. Blanda resten. Stå kallt och mogna.
(Gräddfil i stället för fil= snabbare med dubbelt så fet.)
Klassisk vinägersås
- 2 msk vinäger
- ½ tsk salt
- 8-10 msk olja
1-2 pressade vitlöksklyftor, finhackat kryddgrönt, smulad dragon + hackad rödlök eller mosad ädelost+hackade valnötter.
1. Blanda vinäger, salt och smaksättning.
2. Blanda i oljan och skaka om. Vinäger kan bytas till citron.
Avokadosalsa
- 2 dl gräddfil
- 1 dl creme fraiche
- 1-2 mogna avokador
- 1 msk pressad citron
- 2 pressade vitlöksklyftor
- salt & peppar
Smutsig spishäll
Tips jag fått,läst från här och där, ej prövade om inget annat skrivs.
Mot smutsig spishäll:
Mot smutsig spishäll:
- Ättika
- bakpulver
Mot myror
Tips jag fått,läst från här och där, ej prövade om inget annat skrivs.
Mot myror: Effektivt!
Mot myror: Effektivt!
- 50% bakpulver
- 50% vaniljsocker
Svart Vinbärsjuice
Recept jag fått av grannen Berit:
- 1 l Vinbär
- 1½ l Blad
- 4 l vatten
- 4 dl socker röres i.
Löktips
Tips som jag samlat på:
Lök utan tårar:
Öppna ett fönster eller sätt på köksfläkten. Skär löken nära rinnande vatten. Skölj av kniv och händer med jämna mellanrum.
Mildare löksmak:
Salta löken för att dra ut lite av den skarpa smaken och skölj den sedan. Vitlök kan kokas snabbt i vatten och sedan i lite mjölk. Då blir den mildare.
Lökförvaring:
De flesta lökar mår bäst av att förvaras mörkt och svalt, men i kylskåpet är det för fuktigt. Låt hellre löken ligga i rumstemperatur. Undantaget är färsk lök som förvaras bäst i kylskåpet. Om du inte ska använda blasten, klipp bort den, annars drar den näring från löken.
Plastpåsar:
Plastpåsen är en för fuktig miljö för lök, använd papperspåse. Undantaget är hackad eller färsk lök.
Lök utan tårar:
Öppna ett fönster eller sätt på köksfläkten. Skär löken nära rinnande vatten. Skölj av kniv och händer med jämna mellanrum.
Mildare löksmak:
Salta löken för att dra ut lite av den skarpa smaken och skölj den sedan. Vitlök kan kokas snabbt i vatten och sedan i lite mjölk. Då blir den mildare.
Lökförvaring:
De flesta lökar mår bäst av att förvaras mörkt och svalt, men i kylskåpet är det för fuktigt. Låt hellre löken ligga i rumstemperatur. Undantaget är färsk lök som förvaras bäst i kylskåpet. Om du inte ska använda blasten, klipp bort den, annars drar den näring från löken.
Plastpåsar:
Plastpåsen är en för fuktig miljö för lök, använd papperspåse. Undantaget är hackad eller färsk lök.
Ingefärsgriljering till kokt julskinka
Tillagning ca 20 minuter, UGN 200 grader:
Griljering:
Griljering:
- 1 äggula
- 3 msk strösocker eller rårörsocker
- 4 msk svensk senap
- 2 msk mald ingefära
- 1 tsk mald kanel
- 1 tsk mald kryddpeppar
- 1 tsk malda kryddnejlikor
- Hela kryddnejlikor
fredag 24 december 2010
söndag 12 december 2010
Rhode Island-sås
De här behövs till ca 4 portioner:
Vispa grädden till fast skum. Blanda ihop chilisås och majonnäs och vänd ner i grädden. Smaksätt med salt och peppar samt, om man vill, lite sherry
- 1½ dl vispgrädde
- ½ dl chilisås
- 1 dl majonnäs
- salt och peppar
- ev 1 msk sherry
Vispa grädden till fast skum. Blanda ihop chilisås och majonnäs och vänd ner i grädden. Smaksätt med salt och peppar samt, om man vill, lite sherry
Saftiga chokladrutor
De här ska vara lite kladdiga inuti.
Det här behövs för ca 45 st:
Gör så här:
1. Smält smöret och tillsätt kakaon. Låt det kallna.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda mjöl, nötter, bakpulver och russin. Rör ner det, växelvis med chokladsmeten och skal och saft av apelsin, i äggsmeten.
4. Häll smeten på smord och mjölad, bakpappersklädd långpanna.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
6. Låt kakan svalna lite och skär den sedan i 4x4 cm stora rutor.
7. Smält blockchokladen i vattenbad eller mikrovågsugn och rör ner matoljan. Doppas kakorna i chokladen och garnera med t ex syltat apelsinskal.
Kakorna går att frysa.
Det här behövs för ca 45 st:
- 175g smör
- 1 dl kakao
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 100g hackade nötter
- 50g russin
- ½ tsk bakpulver
- skal och saft av 1 apelsin
- 150g blockchoklad+
- 1 msk matolja
- syltade apelsinskal eller annan frukt
Gör så här:
1. Smält smöret och tillsätt kakaon. Låt det kallna.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda mjöl, nötter, bakpulver och russin. Rör ner det, växelvis med chokladsmeten och skal och saft av apelsin, i äggsmeten.
4. Häll smeten på smord och mjölad, bakpappersklädd långpanna.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
6. Låt kakan svalna lite och skär den sedan i 4x4 cm stora rutor.
7. Smält blockchokladen i vattenbad eller mikrovågsugn och rör ner matoljan. Doppas kakorna i chokladen och garnera med t ex syltat apelsinskal.
Kakorna går att frysa.
fredag 10 december 2010
Saffrans-kaka
Detta recept fick jag på jobbet idag.
Gräddas 20-35 minuter i 175-200 graders ugn.
Gräddas 20-35 minuter i 175-200 graders ugn.
- 8 dl mjöl
- 5 dl socker
- 5 tsk bakpulver
- 2 hg Smör
- 3 ägg
- 4 dl mjölk
- 2 påsar saffran
- Blanda allt
- Slå i långpanna
- Strö över pärlsocker och mandel
- Grädda 20-20 min. 175-200 grader
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)