Summa sidvisningar

söndag 20 februari 2011

Yoghurt och musli

UGN:175 grader:
  • 2 äpplen
  • 2 päron
  • 4 plommon
  • yoghurt


  • 5 dl rågflingor
  • 5 dl havregryn
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl mandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl råsocker
  • 5 msk mild rapsolja
  • 1 dl vatten
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandel och nötter grovt och blanda med övriga torra ingredienser på en plåt.
 Skvätt på olja och vatten och använd rena händer för att krama in fukten i blandningen.
 Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter. Blanda om ett par gånger så att rostningen blir jämn. Låt svalna och förvara sedan muslin i en fukttät burk.
 Skiva säsongens frukt, som päron, äpplen och plommon. Servera med yoghurt och toppa med muslin.

Rödkålssallad med äpple

  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt, svartpeppar
  • 250 g rödkål
  • 1 äpple
Strimla rödkålen fint och riv äpplet på den grova delen av rivjärnet. Blanda samman ingredienserna till vinägretten och blanda alltsammans i en skål.

Vitkålssallad

  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 tsk senap (gärna fransk)
  • salt, svartpeppar
  • 250 g vitkål
  • 1 rödlök
Blanda senap och vinäger ordentligt, tillsätt rapsolja och kryddor.
 Strimla vitkålen fint, det går bra med en osthyvel. Skär rödlöken i tunna skivor och blanda sedan alltsammans i en skål.
 Slå över vinägretten och blanda runt ordentligt med rena händer. Låt gärna salladen stå, minst 30 minuter innan servering, så hinner smakerna sätta sig ordentligt.

Grön lasagne

UGN: 175 grader:
Grönsaksröra:
  • 1 squash
  • 2 stora morötter
  • 100 g mangold eller spenat
  • 400 g krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • rapsolja
  • salt, svartpeppar
Ostsås:

  • 5 dl mjölk
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad
  • 1 msk maizena upplöst i 2 msk kallt vatten
  • salt, peppar
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär squash i bitar och fräs tillsammans med lök i lite rapsolja. Tillsätt grovriven morot och fräs ytterligare ett par minuter. Slå på krossade tomater, mangold och kryddor. Låt alltsammans koka försiktigt tills squashen mjuknat något.


2. Ostsås: Koka upp mjölk och slå på maizenaredningen, koka upp ytterligare. När såsen fått lagom konsistens (ganska tjock) slå i den rivna osten och smaka av med salt och peppar.
3. Sätt ugnen på 175 grader, och varva grönsaksröra, lasagneplattor och ostsås i en smord ugnssäker form. Avsluta med ostsås.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter. Servera med vitkålssallad.

onsdag 16 februari 2011

Bakad potatis med kräftröra

Ugn: 200 grader, 40 min. 4 port:

  • 4 bakpotatisar
  • 400 g skalade kräftstjärtar i lag
  • 2 späda lökar
  • 2 b viktväktarfraiche med franska örter
  • salt, peppar
1. Tvätta potatisen och ugnsbaka i 200 grader, 40 minuter eller tills den är genombakad.
2. Låt kräftstjärtarna rinna av. Skär löken i skivor. Blanda kräftstjärtar och lök med fraichen. Krydda.
3. Skär ett kryss i potatisen och servera kräftfyllningen till.
Enl. receptet: Max 400 kcal/port.

Majspannkakor med avokadosalsa

8-10 st:

  • 100 g majsmjöl
  • 120 g vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 tsk socker
  • salt
  • 5 dl filmjölk
  • 4 ägg
  • 60 g smör
Salsa:

  • 2-3 stora avokador
  • 4 späda lökar
  • 3 tomater
  • 2 dl tacosås
  • salt, peppar
1. Blanda samman majsmjöl, vetemjöl, bakpulver, socker och salt. Rör ner filmjölken och äggen i omgångar.
2. Smält smöret och tillsätt det.
3. Stek pannkakorna några min på varje sida.
4. Halvera avokadorna och gröp ur dem. Skär dem i bitar.
5. Skiva löken. Tärna tomaterna. Blanda samman avokado, lök, tomater och tacosås. Krydda. Servera salsan till pannkakorna.

Ingefärsstekta bananer

4 portioner, Tid: 10 min.

  • 4 bananer
  • 50 g smör
  • 1 dl rå- eller farinsocker
  • saft av 1-2 apelsiner
  • 4 msk fint riven färsk ingefära
Tii servering:

  • vaniljglass
1. Skala bananerna och skär dem i bitar.
2. Smält smöret i en teflonpanna. Tillsätt socker, apelsinsaft, ingefära och bananer. Stek några min tills bananerna mjuknat lite.
3. Servera med en kula glass.

Grillade kycklingklubbor med tabbouleh

Ugn: 200 grader, 25-30 minuter,  Tid: ca 45 minuter.

  • 4 kycklingklubbor
  • salt, peppar
  • grillkrydda
Tabbouleh:

  • 1 hackad gul lök
  • 2 msk olja
  • 2½ dl bulgurvete
  • 4 finhackade tomater
  • ev 2-3 msk hackade färska örter
  • saft från 1 lime
Garnering:

  • sallad
  • salladslök
Till servering:

  • Lime
1. Krydda kycklingklubborna väl med salt, peppar och grillkrydda. Grilla dem runtom i 200 grader, 25-30 minuter. Kontrollera med en sticka i kycklingbenen. När köttsaften är klar är kycklingen färdig.
2. Stek löken mjuk i olja. Tillsätt bulgurvete och tillred enl anvisn på förpackn.
3. Blanda ner tomathack och örtkryddor i bulgurvetet. Smaksätt med limesaft och smaka av med mer kryddor.
4. Servera kycklingklubborna med tabbouleh, hummus och limeklyftor.
Garnera med sallad och salladslök.

Allt i en form

Ugn: 200 grader, ca 35 minuter, Tid: 1 timme:

  • 8-10 kycklingben
  • salt, peppar
  • grillkrydda
  • ev paprikapulver
  • 1 squash
  • 1 aubergine
  • 1 röd paprika
  • 1 b minimajs, 410 g varav 210 g majs
  • 1 rödlök
Dressing:

  • 2 msk olja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 pressade vitlöksklyftor
1. Krydda kycklingbenen väl med salt, peppar, grillkrydda och ev paprikapulver. Skär grönsakerna i grova bitar. Lägg dem i en långpanna. Salta och peppra.
2. Blanda dressingen. Häll den över grönsakerna och blanda tills allt fått dressing runtom.
3.Lägg kycklingbenen omlott (inte dubbelt) över. Stek i 200 grader ca 35 min. Prova med en sticka i kycklingbenen. När köttsaften är klar är kycklingen färdig.
4. Servera med fetaoströra (se recept).

Fetaoströra

Tid: ca 35 minuter:

  • 100 g smulad fetaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 4-6 hackade soltorkade tomater, gärna i vakuumpack
  • 2-3 msk hackad persilja
  • salt, peppar
Pressa samman fetaost och crème fraiche med gaffel till en röra. Tillsätt tomater och kryddor. Låt stå ca 30 min och smaka ev av med ytterligare kryddor före servering. Servera till kycklingen.
Tips! Gott också till grillat kött, grönsaksrätter, soppor m.m.

tisdag 15 februari 2011

Vad kan de bero på om:

Brödet smular?
Det innehåller för lite fett
Det innehåller för mycket grovt mjöl
Degen har jäst för mycket


Brödet blir torrt?
För mycket mjöl i degen
Degen har arbetats för länge
För lång jästid
För låg ugnsvärme
För lång gräddningstid

Brödet får degrand?
Brödet är inte färdiggräddat
Brödet skars upp innan det svalnat
Ugnsvärmen har varit för låg

Förvaring:
Allt matbröd kan frysas med bra resultat 6-12 månader. För bästa hållbarhet är det viktigt att pressa eller suga ut luften ur påsen och försluta den väl. Förvara på översta hyllan i frysen, där är det kallast.

Jäsningen:
Knådningen är det viktigaste momentet. Ett bröd som knådats för lite kan inte jäsa upp ordentligt. Degen är färdigjäst när den snabbt återtar formen efter lätt tryck. Efter jäsningen behöver degen bara knådas lätt. Lägg händerna på degen och pressa ut luften.

Tips:
Brödet är färdigt när det låter ihåligt när man knackar på undersidan.

Focaccia

UGN: 225 grader,  tid 1 timme 30 minuter   12-15 bitar:

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • ½ tsk gourmetsalt
  • 2 msk olivolja
  • ca 12 dl vetemjöl (720 g)
  • 1 dl svarta oliver
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk rosmarin eller några färska kvistar
1. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt salt, olja och lite mjöl i taget. Det ska bli en ganska lös deg. Jäs den övertäckt ca 40 minuter.
3. Smörj en ugnsform, ca 30x40 cm, med olja. Tryck ut degen i formen med mjölad hand. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
4. Värm ugnen till 225 grader.
5. Pensla degen med olja. Tryck ner oliverna och strö över rosmarin. Grädda i nedre delen 25-30 minuter.
6. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Italiensk chokladkaka

UGN: 175 grader:  tid ca 50 minuter: 12 bitar: 
  • 125 g smör
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 1 dl kakao
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
GARNERING:
  • 1 msk florsocker
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smält fette i en gryta, blanda i sockret och rör tills det löser sig. Vispa ner äggen, ett i taget.
3. Blanda kakao, mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner det i äggsmeten. Blanda väl.
4. Häll smeten i en smord och bröad bakform, gärna kransform (ca 1,5 liter).
5. Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite krämig i mitten när den tas ut.
6. Stjälp upp kakan när den svalnat något. Pudra över lite florocker.

Inlagda torkade tomater

  • 1 fp torkade tomater ca 100g
  • ca 2 dl olivolja
  • 4 skivade vitlöksklyftor
  • 3 msk fint skurna basilikablad
  • 2 msk hackad dill
  • 1 krm chilipeppar
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Blanda olivoljan med alla kryddingredienser väl. Lägg ett lager tomater i botten på en glasburk. Häll på olja, upprepa. Se till att oljan täcker tomaterna. Låt stå i kyl ett dygn.

Örtost

Gör din egen mjukost med örtkryddor.
Ljumma 1 liter filmjölk och 3 dl gräddfil till knappt 50 grader. Rör om - massan ska bli grynig. Häll upp den i ett kaffefilter och låt den rinna av några timmar.
 Tag ostmassan och grundkrydda med 1-1½ tsk salt, 0,5 tsk svartpeppar och 2 pressade vitlöksklyftor. Exempel på smaker:
 Smak nr 1: 1 dl finhackad dill, 3 msk hackad persilja och 3 msk creme fraiche.
 Smak nr 2: 1-2 pressade vitlöksklyftor, 3 fint hackade inlagda tomater, 3 msk fint skuren basilika och 3 msk creme fraiche.
 Forma till två ostar och ställ kallt någon timma så smakerna sätter sig. Osten håller sig i kylskåp flera dagar. Servera med skurna grönsaker eller bröd.


Pesto, ruccolasallad och dill

1 ruccolasallad
25 g mandlar eller pinjenötter
4 msk dill
3 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
salt, svartpeppar efter smak

Mixa allt till slät sås. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med parmesanost.

Pesto, inlagda tomater med persilja

10 inlagda soltorkade tomater
4-6 msk olja från tomatinläggningen
2-3 msk vitvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk persilja
salt, svartpeppar efter smak


Kör alla ingredienser i en mixer till en slät  sås. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med riven parmesanost.

Avokadodip

1. 2 skalade, urkärnade, mosade avokado
2. 1 dl yoghurt, 10 %
3. 2 tsk tacokrydda, eller annan
4. 0,25 citron, några droppar

söndag 13 februari 2011

Äppelkaka

UGN: 200 grader  ca 30 minuter:

  • 3 ägg
  • 3½ dl socker
  • 100 g smör, 1½ dl mjölk   kokas upp.


  • 2½ tsk bakpulver
  • 4½ dl vetemjöl
  • 3-4 äpplen
  • 1-2 tsk kanel
  • 2-3 msk socker
Ugn: 200 grader. Smörj - bröa en långpanna.
Omkring ½ timma.

Saftig ananaskaka

20 minuter   UGN: 200 grader, 20 min:                         

  • 2 ägg
  • 2½ dl socker
  • 1½ dl kallt vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl krossad ananas
Glasyr:

  • 2 msk smör
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1½ dl kokosflingor
  • 2 tsk vaniljsocker
1. Vispa ägg och socker och rör ner vatten och mjölet som blandats med bakpulvret.
2. Häll smeten i en väl smord och bröad form (25x40 cm) och grädda kakan i 200 grader varm ugn i 20 minuter.
3. Låt ananasen rinna av lite och bred den över kakan.
4. Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm under vispning. Låt glasyren sjuda men inte koka!
5. Bred glasyren över ananasen, sätt in kakan i samma ugnsvärme några minuter tills glasyren fått färg.
6. Låt kakan kallna och skär den i fyrkantiga bitar.
Denna har jag gjort för länge sen, den är bara så god!

Indonesisk gryta

4 portioner:

  • 400 g benfri fläskbog
  • 3 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 1 purjolök
  • 1 morot
  • 1 tsk curry
  • 3 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 1½ msk äkta soja
  • 3/4 msk vinäger
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ tsk paprikapulver
  • 1 krm ingefära
  • 1 banan
  • 1 syrligt äpple
1. Strimla köttet, skala och skiva grönsakerna.
2. Bryn köttet i lite smör och lägg över det i en gryta.
3. Fräs därefter lök, purjolök, morot och curry en stund. Lägg över det i köttgrytan och späd med vatten.
4. Tillsätt vinäger, soja, kryddor, vitlök och smulad buljong.
5. Låt det hela få koka på svag värme under lock ca 20-25 minuter.
6. Skiva bananen, tärna äpplet och tillsätt detta. Låt grytan koka ytterligare 5 minuter. Smaka ev av med salt.
Bjud jordnötter och kokt ris med ärter till.

Guacamole

4 små portioner:

  • 2 mogna avocador
  • saften av en citron
  • ½ tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 1 tsk curry
  • 1 droppe tabasco
Skala avokadon och mosa fruktköttet. Rör genast mer citronsaft och salt, pressad vitlök och finhackad gul lök.
Krydda, smaka av och mixa väl.
Servera som dip med kalorisnåla chips eller bred på tunna rågbrödsskivor.

lördag 12 februari 2011

Lenande dryck

Värm vatten (ej koka) i en kastrull.
Låt honung smälta i vattnet.
Pressa i 2 vitlöksklyftor.
Låt svalna, drick!

Kvällsdryck

  • 2 tsk riven ingefära
  • 8 kryddnejlikor
  • 1 liten bit kanel
  • 8 dl vatten
Koka ihop till ½ mängden.
Avnjut, bra för magen.
Avskrift!

Vegetarisk Lasagne

4 personer:  90 minuter  UGN: 200 grader:

  • 1 gul lök
  • 150 g champinjoner
  • 3/4 kg squash
  • smör till stekning
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • 150 g färsk spenat
  • 250 g mozzarella
  • 9 förkokta lasagneplattor
Ostsås:

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk, 3%
  • 1 dl riven parmesanost
1. Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka löken. Skiva svampen. Dela squashen på längden och gröp ur kärnorna. Skär squashhalvorna i centimetertjocka skivor.
2. Fräs löken mjuk i smör i en stor stekpanna. Tillsätt svampen och squashen. Krossa och tillsätt vitlöksklyftorna. Fräs under omrörning tills squashen är mjuk. Salta och peppra. Låt svalna.
3. Fräs spenaten i smör tills den faller ihop. Salta och peppra.
4. Smält smöret till ostsåsen. Rör i mjölet och späd med mjölken under vispning till en slät sås. Låt såsen koka några minuter. Rör i parmesanosten. Salta och peppra.
5. Smöra en ugnssäker form ca 20x30 cm. Häll lite ostsås i botten på formen och täck med tre lasagneplattor.
6. Riv mozzarellan grovt. Häll på ostsås, hälften av grönsaksröran och spenatbladen och en tredjedel av mozzarellan. Täck med tre lasagneplattor. Gör ett lager till. Avsluta med tre plattor, ostsås och riven mozzarella. 
7. Täck formen med smörad aluminiumfolie och gratinera mitt i ugnen i 30 minuter. Ta bort folien och gratinera i 10 minuter. Servera lasagnen bubblande het.

Enkel Broccolisoppa

4 portioner

  • 3-4 knippen färsk Broccoli eller 500 g frysta broccolibuketter
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 liter vatten
  • 1-2 grönskasbuljongtärningar
  • 2,5 dl Lättgrädde 12%
  • salt, vitpeppar
  • maizenaredning- vid behov
Skär broccolin i bitar och löken i små bitar. Fräs dem mjuka i lite smör. Tillsätt vatten, buljongtärning och grädde. Koka ihop soppan i ca: 8 minuter. Mixa soppan slät med t ex en stavmixer och smaka av med salt och vitpeppar. Red av med maizenamjöl om du vill ha en tjockare konsistens.

onsdag 9 februari 2011

Mangofisk

UGN: 200 grader:
  • 1½ dl ris
  • 3 msk finhackad persilja
  • 300 g hokifilé
  • salt, peppar
  • ½ tärnad mango
  • 2 msk klippt krasse
  • 2 tomater, ev gul och röd
Sås:

  • ½ dl lättyghurt naturell, 0,5%
  • ½ mango
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 lime
Gör så här:
1. Koka riset enl anvisn på förpackn, blanda med persiljan.
2. Lägg bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form. Lägg i hokifilén, salta och peppra. Ställ in i ugnen ca 15 minuter.
3. Skala mangon, ta bort kärnan. Tärna halva och lägg på den färdiga fisken. Strö över krasse. Klyfta tomaterna, värm dem hastigt i en kastrull.
4. Sås: Mixa yoghurt, mango, ingefära och saften från halva limen - dekorera med andra halvan. Servera med de varma tomaterna.

lördag 5 februari 2011

Broccoliknyte & kryddig korv

Fördela ca 200 g kokt broccoli och 1 litet äpple i klyftor på ett ark aluminiumfolie. Droppa över 1 tsk rapsolja, salta och peppra. Vik ihop till ett tätt paket och värm mitt i ugnen i 250 grader ca 10 minuter. Strö över rikligt med hackad persilja och servera med 1 chorizo med högt köttinnehåll.

Kycklingwok

Rosta 1 msk kokosflingor med 1 msk jordnötter i torr, het panna till fin färg. Strimla 1 kycklingfilé. Hetta upp ½ msk olja i en wok-eller stekpanna. Pressa i ½ vitlöksklyfta och lägg i köttet. Stek klart och ta upp. Värm ½ msk olja i pannan och fräs ½ strimlad röd paprika, 5 cm strimlad (på längden)purjolök , 5 cm strimlad  squash och 50 g sugar snaps en stund. Lägg i köttet och smaka av med ½ msk japansk soja, 1 tsk honung, salt och peppar. Strö över kokos och nötter. Servera med råris (½ dl okokt).

onsdag 2 februari 2011

Baconfilé med cidersås

4 portioner:  UGN: 225 grader:

  • 1 kg potatis
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 msk olja
  • 4 kycklingfiléer, gärna utan innerfiléer
  • 1 dl vatten
  • 1 äpple
  • 140 g bacon
Sås:

  • Steksky
  • ½ tärning grönsaksbuljong
  • 3 dl äppelcider
  • 2½ msk vetemjöl
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk senap
  • 1 krm malen ingefära
Servering:

  • kokta grönsaker
  • gelé
1. Skala och klyfta potatisen. Lägg den på plåt med bakpapper. Salta, peppra och strö över paprika. Droppa över olja. Stek mitt i ugnen ca 30 minuter.
2. Bryn filéerna i smör ca 5 minuter. Salta och peppra. Vispa ur pannan med vatten och spara till såsen.
3. Kärna ur och skiva äpplet. Lägg en skiva på varje filé och vira in i en baconskiva. Lägg filéerna på ett ugnssäkert fat. Samla potatisen på den ena plåthalvan och ställ kycklingfatet på den andra, gärna på en bit folie. Tillaga tills filéerna når 70 graders innertemp, ca 12 minuter.
4. Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.