1 port.
Blanda 2 dl mjölk, 1 krm mald kardemumma, 1 kem malda nejlikor och 1 msk socker i en kastrull. Värm och servera.
Summa sidvisningar
söndag 26 juni 2011
Bananchoklad
1 portion:
Mosa ½ banan, värm 2 dl mjölk. Lägg i bananmos, 2 tsk kakao och 2 tsk socker. Vispa. Häll upp i kopp. Toppa med vispad grädde.
Mosa ½ banan, värm 2 dl mjölk. Lägg i bananmos, 2 tsk kakao och 2 tsk socker. Vispa. Häll upp i kopp. Toppa med vispad grädde.
lördag 18 juni 2011
Tänk på att...
' En liter jordgubbar väger ca 500 g
' Fördubbla aldrig recept på sylt, marmelad och gelé.
' Fyll burkar och flaskor ända upp till kanten så att så lite luft som möjligt finns kvar.
' Förvara konserverna mörkt och svalt.
' Skölj jordgubbarna innan de rensas.
' Använd alltid bär av högsta kvalitet. Ta bort skadade eller angripna bär.
' Använd alltid rena redskap. Skölj burkar och flaskor i sorbat-och/eller bensoatlösning.
' Pektinprov för gelé: Blanda 1 tesked gelésaft och 1 tesked starksprit. Efter 30 sekunder ska det ha bildats gelé. Tillsätt annars någon form av pektin. Följ anvisningar på förpackningen.
' Fördubbla aldrig recept på sylt, marmelad och gelé.
' Fyll burkar och flaskor ända upp till kanten så att så lite luft som möjligt finns kvar.
' Förvara konserverna mörkt och svalt.
' Skölj jordgubbarna innan de rensas.
' Använd alltid bär av högsta kvalitet. Ta bort skadade eller angripna bär.
' Använd alltid rena redskap. Skölj burkar och flaskor i sorbat-och/eller bensoatlösning.
' Pektinprov för gelé: Blanda 1 tesked gelésaft och 1 tesked starksprit. Efter 30 sekunder ska det ha bildats gelé. Tillsätt annars någon form av pektin. Följ anvisningar på förpackningen.
Rårörd jordgubbssylt
1 sats.
2. Blanda samman socker och fryspulver. Tillsätt blandningen under kraftig omrörning så att den fördelas jämnt i bärmassan och sockret smälter.
3. Häll moset i lämpliga frysförpackningar och djupfrys.
Ta bara upp så mycket sylt som beräknas gå åt vid en servering. Den har nämligen begränsad hållbarhet efter upptining.
- 2 kg jordgubbar
- 5½ dl socker
- 1 påse Certo fryspulver
2. Blanda samman socker och fryspulver. Tillsätt blandningen under kraftig omrörning så att den fördelas jämnt i bärmassan och sockret smälter.
3. Häll moset i lämpliga frysförpackningar och djupfrys.
Ta bara upp så mycket sylt som beräknas gå åt vid en servering. Den har nämligen begränsad hållbarhet efter upptining.
Styckfrysta jordgubbar
Lättsockra jordgubbarna och djupfrys dem på en bricka. Lägg så de frysta bären i lämpliga förpackningar. Man kan på detta sätt ta fram precis så många bär som behövs vid ett tillfälle. Beräkna ca 1 dl socker per liter bär.
Frysta jordgubbar
1 sats.
2. Blanda samman socker och fryspulver och strö över blandningen. Rör försiktigt tills sockret är upplöst.
3. Lägg bären i lämplig förpackning och djupfrys dem.
- 1 liter jordgubbar
- ½ dl socker
- 1½ msk Certo fryspulver
2. Blanda samman socker och fryspulver och strö över blandningen. Rör försiktigt tills sockret är upplöst.
3. Lägg bären i lämplig förpackning och djupfrys dem.
Fyra drinkar
1 glas Kir Royal.
Whiskey sour.
Gröna liften.
Hallon surprise.
2. Rör samman hallonlikör och is tills allt blir väl genomkylt. Häll drinken i glaset. Lägg i de frysta hallonen och fyll ev på med soda.
TIPS! Färga strösocker med några droppar hushållsfärg i en plastpåse. Gnugga kornen tills färgen är jämnt fördelad
- 2-3 cl Crème de cassis
- kyld champagne eller torrt mousserande vitt vin
Whiskey sour.
- 4 cl whiskey
- 1-3 tsk florsocker
- saft från ½ citron
- is, limeklyftor
Gröna liften.
- 4 cl vit rom
- 2 cl Cointreau
- is
- Breezer tropical lime
- grön hyshållsfärg
- citronsaft
- silverkulor
- vinbär
Hallon surprise.
- 4-5 cl hallonlikör
- is
- 5-6 hela frysta hallon
- ev soda
- citronsaft
- socker
2. Rör samman hallonlikör och is tills allt blir väl genomkylt. Häll drinken i glaset. Lägg i de frysta hallonen och fyll ev på med soda.
TIPS! Färga strösocker med några droppar hushållsfärg i en plastpåse. Gnugga kornen tills färgen är jämnt fördelad
söndag 12 juni 2011
Skaldjurssallad
Tid: ca 25 min.
2. Skölj och dela salladen i mindre bitar. Lägg den i en stor plastpåse och förvara den i kylen till servering.
3. Fördela salladen i vackra glas eller på assietter. Lägg på ärter och toppa med skaldjursröran.
4. Garnera med en kräfta på varje glas. Servera knapriga stänger till.
- ca 500 g räkor
- 200 g Tapas del Mar (skaldjur i het piri-piri- och vitlökssås), Ridderheims
- ca 1 liter blandad sallad
- 100 g lätt förvällda sockerärter
- 4 kräftor
- smördegsstänger / sesamgrissini
2. Skölj och dela salladen i mindre bitar. Lägg den i en stor plastpåse och förvara den i kylen till servering.
3. Fördela salladen i vackra glas eller på assietter. Lägg på ärter och toppa med skaldjursröran.
4. Garnera med en kräfta på varje glas. Servera knapriga stänger till.
Blomkålspuré med julkorv
Tid:30 min.
2. Mixa blomkålen med grädde, smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja. Servera med julkorv
- 1 blomkålshuvud
- 2 dl grädde
- salt, peppar
- persilja
2. Mixa blomkålen med grädde, smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja. Servera med julkorv
Rotfruktsjansson
Tid: 40 min. UGN: 225 grader ca 30 min.
2. Varva rotfrukter, lök, squash och ansjovisfiléer i en ugnssäker form.
3. Häll över grädde och ansjovisspad. Grädda ca 30 minuter i 225 grader.
- 1 gul lök
- 1 palsternacka
- 2 morötter
- 1 squash
- 1 b ansjovisfiléer, 125 g, 81 g avrunnen vikt
- 2 dl grädde
2. Varva rotfrukter, lök, squash och ansjovisfiléer i en ugnssäker form.
3. Häll över grädde och ansjovisspad. Grädda ca 30 minuter i 225 grader.
fredag 3 juni 2011
Rabarberkaka
UGN: 175 grader, 35-40 minuter.
- 2-3 späda rabarberstjälkar
- 2 ägg
- 1½ dl socker
- 1½ dl vetemjöl
- 50 g smör
- ca 1 dl pärlsocker
(Gärna med Psyllium Husk, finns här: http://shop.thebroccoli.com/ulla .)
2. Skölj rabarbern och skär den i 1-2 cm långa bitar. Späd rabarber behöver inte skalas.
3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda ner mjölet. (Det ska inte vara något bakpulver.)
4. Häll smeten i formen och fördela rabarbern ovanpå.
5. Hyvla kallt smör, direkt från paketet, med osthyvel över rabarbern. Strö pärlsocker ovanpå det hela.
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 175 grader, 35-40 min.
7. Låt kakan stå några minuter innan du lossar den från formen eller servera den direkt från formen.
Broccoli- och blomkålssoppa
Tid: 20 min:
2. Koka upp buljongen, lägg ner blomkål och broccoli. Koka ca 10 min.
3. Tillsätt mjölk och mixa med stavmixer. Salta, peppra och rör i osten.
4. Servera soppan med en skinksmörgås.
- 700 g blomkål
- 300 g broccoli
- 5 dl grönsaksbuljong
- 5 dl mjölk
- salt, peppar
- 2 dl riven lagrad ost
2. Koka upp buljongen, lägg ner blomkål och broccoli. Koka ca 10 min.
3. Tillsätt mjölk och mixa med stavmixer. Salta, peppra och rör i osten.
4. Servera soppan med en skinksmörgås.
Fläskfilégryta med choklad och apelsin
4 portioner:
1. Putsa filén och skär den i skivor.
2. Tvätta apelsinerna och riv skalet på en av dem, gärna med ett zestjärn. Pressa ur saften. Skiva hälften av den andra apelsinen och pressa ur saften från den andra halvan.
3. Fräs hälften av sambal oeleken och kryddorna i smör i en stekpanna och lägg ner hälften av köttet att brynas. Salta och lägg det på en tallrik. Skölj ur stekpannan med ½ dl vatten och ta till vara på skyn. Gör på samma sätt med resten av köttet och kryddorna. Lägg tillbaka kött och sky i stekpannan. Häll apelsinsaften (2 dl) över köttet och koka upp.
4. Blanda grädde och mjöl och rör ner i såsen. Sjud under omrörning ca 5 minuter. Tillsätt soja och choklad och blanda ner. Strö över rivet apelsinskal och oregano och garnera med apelsinskivor. Servera med ugnsstekt potatis, kokt eller rå broccoli och färsk tomat.
Tips: Byt ut köttet mot köttfärs och servera som tacos!
- 1 fläskfilé, 500 g
- 2 apelsiner
- 1 tsk sambal oelek
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk mald koriander
- 1 msk smör
- 1 tsk salt
- 1 dl grädde
- 1 msk vetemjöl
- ½ msk soja
- 30 g riven mörk choklad
1. Putsa filén och skär den i skivor.
2. Tvätta apelsinerna och riv skalet på en av dem, gärna med ett zestjärn. Pressa ur saften. Skiva hälften av den andra apelsinen och pressa ur saften från den andra halvan.
3. Fräs hälften av sambal oeleken och kryddorna i smör i en stekpanna och lägg ner hälften av köttet att brynas. Salta och lägg det på en tallrik. Skölj ur stekpannan med ½ dl vatten och ta till vara på skyn. Gör på samma sätt med resten av köttet och kryddorna. Lägg tillbaka kött och sky i stekpannan. Häll apelsinsaften (2 dl) över köttet och koka upp.
4. Blanda grädde och mjöl och rör ner i såsen. Sjud under omrörning ca 5 minuter. Tillsätt soja och choklad och blanda ner. Strö över rivet apelsinskal och oregano och garnera med apelsinskivor. Servera med ugnsstekt potatis, kokt eller rå broccoli och färsk tomat.
Tips: Byt ut köttet mot köttfärs och servera som tacos!
torsdag 2 juni 2011
Kuvertbröd
40 st: UGN:225 grader.
- va 14 dl vetemjöl special
- 50 g jäst
- 75 g smör
- 5 dl kallt vatten
- 1½ tsk salt
- Citronsmör, se recept
2. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 4 delar och rulla ut varje del till en längd. Skär ut 10 trekantiga bitar från varje längd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper (20 bitar på varje plåt). Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, ca 12 minuter. Låt svalna på galler. Servera kuvertbröden med vispat citronsmör.
VISPAT CITRONSMÖR:
Vispa 100 g mjukt smör i en bunke med elvisp tills det blir fluffigt. Tillsätt rivet skal av ½ citron och rör om. Lägg smöret i en skål och strö över flingsalt. Garnera med strimlat citronskal.
Kycklingspett med sesamfrön
8 portioner, UGN 225 grader, grill.
2. Trä upp köttet till lagom långa portionsspett och strö över sesamfrön. Lägg spetten i en långpanna med bakplåtspapper.
3. Grilla spetten högt upp i ugnen i ca 6 minuter. Vänd spetten och grilla ytterligare 6 minuter. Lägg upp på fat.
- grillspett i trä
- ca 900g kyckliglårfilé
- 1 msk kinesisk soja
- ½ tsk nymald svartpeppar
- 1 tsk sesamolja
- sesamfrön
2. Trä upp köttet till lagom långa portionsspett och strö över sesamfrön. Lägg spetten i en långpanna med bakplåtspapper.
3. Grilla spetten högt upp i ugnen i ca 6 minuter. Vänd spetten och grilla ytterligare 6 minuter. Lägg upp på fat.
Chokladglasstårta m varma hallon
10 portioner, UGN: 175 grader.
BOTTEN:
1. Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något.
2. Rör rumstempererat smör och socker poröst. Dela äggen i gulor och vitor. Rör i ägggulorna i smör-och sockerblandningen. Tillsätt choklad och mjöl.
3. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. Häll smeten i smord form med löstagbar botten och grädda i 30 minuter. Låt kallna.
4.Glass: Smält den vita chokladen i vattenbad. OBS! Passa så den inte blir för varm. Vispa grädden och rör i chokladen.
5. Höll glassen i formen, över chokladbottnen och låt stå i frysen i minst 4 timmar. Ta fram tårtan 40 minuter före servering. Garnera med riven choklad och hallon. Servera varma hallon till.
VARMA HALLON
10 PORTIONER:
BOTTEN:
- 125g mörk choklad
- 125g smör
- 1 dl socker
- 3 ägg, delade i gulor och vitor
- 1 dl vetemjöl
- 4 dl vispgräde
- 200g vit choklad
- riven choklad
- lätt tinade hallon
1. Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något.
2. Rör rumstempererat smör och socker poröst. Dela äggen i gulor och vitor. Rör i ägggulorna i smör-och sockerblandningen. Tillsätt choklad och mjöl.
3. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. Häll smeten i smord form med löstagbar botten och grädda i 30 minuter. Låt kallna.
4.Glass: Smält den vita chokladen i vattenbad. OBS! Passa så den inte blir för varm. Vispa grädden och rör i chokladen.
5. Höll glassen i formen, över chokladbottnen och låt stå i frysen i minst 4 timmar. Ta fram tårtan 40 minuter före servering. Garnera med riven choklad och hallon. Servera varma hallon till.
VARMA HALLON
10 PORTIONER:
- 400g hallon
- 1 dl socker
Sallad med rotfrukter och svamp
4 port: UGN:200 grader ca 30 min.
2. Skiva svampen och stek den med pressad vitlök, salt och peppar.
3. Lägg salladen i en skål och lägg i rotfrukter, potatis och svamp. Ringla över några droppar olivolja och pressad citronsaft. Rör om. Strö över valnötterna och servera salladen med bröd.
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 4 potatisar
- 1 msk olivolja
- 1 tsk timjan
- salt, peppar
- 200g svamp, t ex champinjoner
- 1-2 msk flytande margarin
- 1 vitlöksklyfta
- salt, peppar
- 1 påse mixad salad
- 1 msk olivolja
- några droppar pressad citronsaft
- 2 msk grovt hackade valnötter
2. Skiva svampen och stek den med pressad vitlök, salt och peppar.
3. Lägg salladen i en skål och lägg i rotfrukter, potatis och svamp. Ringla över några droppar olivolja och pressad citronsaft. Rör om. Strö över valnötterna och servera salladen med bröd.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)