Söt och syrlig sallad, passar perfekt till laxen.
4 Port. : ca 15 min.
- 1 blodgrape
- 1 liter jordgubbar, delade
- ½-1 galia-eller honungsmelon, delad i kuber
- 1 kruka plocksallad
- ½ dl olivolja
- 1 tsk råsocker
- 1 tsk flingsalt
- 1-2 krm svartpeppar, nymalen
- 100-150 g getost, delad i bitar
- ½ kruka mynta, grovt hackad
- ca 50 g cashewnötter
Till servering: ev 1-2 msk flytande honung
Tillagning: Filéa grapefrukten i skinnfria klyftor. Ta det resterande av grapefrukten och krama ut juicen i en skål. Lägg all frukt tillsammans med sallad i en skål.
Blanda grapefruktjuicen med olivolja, råsocker, salt och svartpeppar i en liten skål. Häll dressingen över salladen. Tillsätt getost. Toppa med mynta, cashewnötter och ev ringlad honung
10-12 port. Tid: ca 1 timme + tid i kyl. UGN: 175 grader.
BOTTEN:
- 250 g digestivekex
- 125 g smör
Fyllning:
- 400 g färskost
- 1½ dl strösocker
- 2 ägg
- 1 citron, rivet skal
- 2 dl färska hallon el jordgubbar
- 100 g vit choklad
- 3 dl crème fraiche
- 3 msk strösocker
Garnering: 2 dl färska hallon el jordgubbar
Tillagning: Mixa kexen till botten i en matberedare. Smält smöret och blanda ihop kex och smör. Smörj el klä en springform (25 cm i diameter) med bakplåtspapper. Tryck ut kexblandningen i formen, på botten och en bit upp på kanterna. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min.
Vispa ihop färskost, socker, ägg och rivet citronskal med elvisp tills det blir slätt. Vänd ner hallonen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen tills smeten stannat, ca 30 min. Smält under tiden chokladen på låg effekt i micro, eller i en bunke ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Vispa ihop choklad, crème fraiche och socker. Ta kakan ur ugnen och bred försiktigt blandningen över den första fyllningen i ett jämnt lager. Sätt in kakan i ugnen igen, ca 6 min. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen några timmar eller över natten. Garnera med färska hallon el jordgubbar.
4 drinkar, Tud: ca 15 min.
- 2 lime, pressad saft
- 1 dl strösocker
- ½ dl vatten
- 2 dl vit rom eller vodka
- 500 g färska hallon
- ca 12 isbitar
Tilagning: Blanda limesaft, socker och vatten i en kastrull. Koka några minuter tills sockret har smält och låt svalna. Blanda sockerlagen, rom eller vodka, hallon och isbitar i en mixer eller matberedare och kör till en slät massa. Häll upp i drinkglas.
Sockrade drinkglas: Häll upp socker på en assiett eller i en djup tallrik. Gnid in limesaft runt glasens kant, sätt glasen upp och ned i sockret så att lite socker fastnar runt om på glaskanterna.
För en alkoholfri variant, byt ut rom mot 2 dl koncentrerad flädersaft.