Summa sidvisningar

måndag 1 augusti 2011

Sallad med melon, jordgubbar och getost

Söt och syrlig sallad, passar perfekt till laxen.
4 Port. : ca 15 min.

  • 1 blodgrape
  • 1 liter jordgubbar, delade
  • ½-1 galia-eller honungsmelon, delad i kuber
  • 1 kruka plocksallad
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk råsocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 1-2 krm svartpeppar, nymalen
  • 100-150 g getost, delad i bitar
  • ½ kruka mynta, grovt hackad
  • ca 50 g cashewnötter
Till servering: ev 1-2 msk flytande honung
Tillagning: Filéa grapefrukten i skinnfria klyftor. Ta det resterande av grapefrukten och krama ut juicen i en skål. Lägg all frukt tillsammans med sallad i en skål.
Blanda grapefruktjuicen med olivolja, råsocker, salt och svartpeppar i en liten skål. Häll dressingen över salladen. Tillsätt getost. Toppa med mynta, cashewnötter och ev ringlad honung

Halloncheesecake med vit choklad

10-12 port. Tid: ca 1 timme + tid i kyl.   UGN: 175 grader.


BOTTEN:

  • 250 g digestivekex
  • 125 g smör
Fyllning:
  • 400 g färskost
  • 1½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 dl färska hallon el jordgubbar
  • 100 g vit choklad
  • 3 dl crème fraiche
  • 3 msk strösocker
Garnering:  2 dl färska hallon el jordgubbar


Tillagning: Mixa kexen till botten i en matberedare. Smält smöret och blanda ihop kex och smör. Smörj el klä en springform (25 cm i diameter) med bakplåtspapper. Tryck ut kexblandningen i formen, på botten och en bit upp på kanterna. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min.


Vispa ihop färskost, socker, ägg och rivet citronskal med elvisp tills det blir slätt. Vänd ner hallonen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen tills smeten stannat, ca 30 min. Smält under tiden chokladen på låg effekt i micro, eller i en bunke ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Vispa ihop choklad, crème fraiche och socker. Ta kakan ur ugnen och bred försiktigt blandningen över den första fyllningen i ett jämnt lager. Sätt in kakan i ugnen igen, ca 6 min. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen några timmar eller över natten. Garnera med färska hallon el jordgubbar.

Hallondaiquiri

4 drinkar, Tud: ca 15 min.

  • 2 lime, pressad saft
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl vatten
  • 2 dl vit rom eller vodka
  • 500 g färska hallon
  • ca 12 isbitar
Tilagning: Blanda limesaft, socker och vatten i en kastrull. Koka några minuter tills sockret har smält och låt svalna. Blanda sockerlagen, rom eller vodka, hallon och isbitar i en mixer eller matberedare och kör till en slät massa. Häll upp i drinkglas.
Sockrade drinkglas: Häll upp socker på en assiett eller i en djup tallrik. Gnid in limesaft runt glasens kant, sätt glasen upp och ned i sockret så att lite socker fastnar runt om på glaskanterna.
För en alkoholfri variant, byt ut rom mot 2 dl koncentrerad flädersaft.