Summa sidvisningar

lördag 7 juni 2014

Smörkringlor

Ca 40 stycken  Ugn: 200 grader  10-15 minuter

200 g smör
4 dl mjöl
2 msk kallt vatten
2 msk vispgrädde
pärl-eller strösocker

 Lägg mjölet i en skål eller direkt på bakbordet. Finfördela det inte alltför mjuka smöret i mjölet med kniv eller med fingertopparna. Det skall bli en smågrynig massa. Gör en grop i mjölblandningen och häll i vatten och grädde. Arbeta snabbt ihop till en deg - den skall inte knådas, bara just hänga ihop.
 Lägg degen kallt någon timme eller till nästa dag. Kavla ut på mjölat bakbord till en ca ½ cm tjock kaka. Ta med mått ut kransar. Vänd dem i  strö-eller pärlsocker ( strösocker ger sötare kaka) och lägg på plåt. Antingen sköljd med kallt vatten eller med bakplåtspapper på. Grädda ringarna mitt i ugnen i 200 graders ugnsvärme 10-15 minuter.

Källa: IcaKuriren

Ekebykringlor

Ca 70 stycken  Ugn: 250 grader ca 5-6 minuter + ca 30 minuter jästid

6-8 dl vetemjöl
25 g jäst
200 g smör
1½ dl mjölk
pärlsocker

Häll 6 dl av mjölet i en bunke. Smula jästen i en liten pyts. Ljumma mjölken. Rör ut jästen med lite av den. Blanda ner jäst, mjölk och rumsvarmt matfett  i mjölet. Arbeta degen smidig. Ta upp den på bakbordet och knåda ytterligare med så mycket mjöl att degen just släpper hand och bakbord. Dela degen i 10 delar och rulla varje del till en längd. Dela längderna i 7 bitar och trilla varje bit till en ca 15 cm lång längd. Foga samman till en kringla och vänd i pärlsocker.
 Lägg kringlorna vart efter på plåt, smord eller med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca 30 minuter och grädda dem ljusgula på mittfalsen i 250 graders ugnsvärme 5-6 minuter.

Källa: IcaKuriren

Mor Anna kransar

Ca 40 stycken   Ugn: 200-225 grader  ca 8 minuter

150 g smör, helst osaltat
55 g (4 msk) socker
1 äggula
230 g (3 3/4 dl) vetemjöl

Pensling: 
1 äggvita, 3/4 dl sötmandel

Rör smöret med sockret tills det blir vitt och poröst. Tillsätt äggulan och rör i mjölet. Låt degen stå kallt en stund att stelna till. Dela den i fyra delar och rulla ut till längder. Dela dessa i 10 lika stora delar och rulla varje bit till en ca 15 cm lång rulle. Fäst ihop varje deglängd till en krans. Pensla dem med lätt uppvispad äggvita och vänd den penslade sidan i skållad mycket finhackad mandel.
 Lägg dem på smord eller bakplåtspappersklädd plåt och grädda kransarna mitt i ugnen vid 200-225 graders ugnsvärme. De skall bli ljusgula och det tar ca 8 minuter.

Källa: IcaKuriren

Lunchpepparkakor

Ca 70 st  Ugn: 175 grader ca 15 minuter.

3 dl socker
4 dl sirap
150 g smör
1 msk kanel
1 msk ingefära
3 ägg
1 dl mjölk
1,9 liter vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk hjorthornssalt

 Koka upp socker och sirap och häll det hett över matfett och kryddor. Vispa upp äggen med mjölken och rör ner det i fettblandningen. Låt massan svalna. Mät upp mjölet och blanda i bikarbonat och hjorthornssalt. Arbeta in mjölet i den kalla massan. Låt degen vila minst 1 dygn övertäckt med plastfilm. Rulla ut degen till stora runda bullar och lägg dem på smord plåt. Grädda mitt i ugnen vid 175 grader ca 15 minuter. Låt kakorna svalna på galler och förvara dem torrt.

Källa: IcaKuriren

Siktebitar

16-20 bitar  Ugn: 200 grader  ca 10 minuter.

50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 msk sirap
½ msk salt
2 tsk fänkål
1 tsk anis
9 dl rågsikt
ca 3 dl vetemjöl

Smula jästen i degbunken. Smält matfettet, häll i mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten, sirap, salt och stötta kryddor. ( Kryddorna kan uteslutas.) Häll i rågsikten och arbeta degen kraftigt. Strö över lite vetemjöl och låt degen jäsa ca 40 minuter.
 Strö på lite mera vetemjöl och arbeta ihop degen i bunken. Ta upp den på bakbordet och arbeta den ytterligare smidig med vetemjöl. Kavla ut degen till en stor kaka. Flytta över den till en smord långpanna. Nagga den väl med en mjölad gaffel och "ruta" med en mjölad degskrapa eller kniv. Hur många bitar beror på hur stora man vill ha dem.
 Jäs brödet väl, 30-45 minuter, och grädda det långt ner i ugnen i 200 graders ugnsvärme, ca 10 minuter. Låt brödet genast kana över till ett galler, annars blir det fuktigt och blött i botten. Låt brödet svalna under bakduk.

Källa: IcaKuriren

Bohuslänska brödkakor

10 st   Ugn: 275 grader ca 5 minuter

100 g jäst
2 dl socker
150 g margarin
1 liter vatten
2 tsk salt
2 dl rågmjöl
3 liter vetemjöl


 Smula jästen i degbunken. Häll i sockret. Koka upp 4 dl av vattnet och smält margarinet i det. Kyl blandningen med resten av vattnet. Då blir temperaturen lagom för att hälla vätskan i bunken. Tillsätt saltet. Rör ner rågmjölet och 2½ liter av vetemjölet. Arbeta ihop degen. Knåda in resten av mjölet om degen känns lös. Täck över och jäs till dubbel storlek.
 Dela degen i 10 delar och trilla dem till bullar. Börja genast att kavla ut dem i den följd de formades, till runda halvcentimetertjocka kakor. Nagga och låt dem jäsa ca 20 minuter. Kan gräddas i vanlig ugn vid 275 graders ugnsvärme ca 5 minuter.

Källa: IcaKuriren