Summa sidvisningar

söndag 21 november 2010

Plommonpaj

Glaseras med äppelgelé eller aprikosmarmelad:
PAJDEG:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125g smör
  • 2 msk socker
  • 1-2 msk kallt vatten
FYLLNING:

  • 200g mandelmassa
  • 1 kg plommon, 10-12 stycken
  • ½ dl socker
  • 1 dl äppelgelé eller aprikosmarmelad
* Arbeta samman mjöl. smör, socker och vatten till en deg. Tryck ut den i en pajform, 22 cm i diameter. Ställ i frysen ca 15 minuter.
* Fördela riven mandelmassa över botten. Kärna ur och skär plommonen i klyftor och lägg i formen. Strö över socker. ( Är plommonen mycket lösa kan du blanda sockret med 1 msk potatismjöl .) 
* Grädda i 225 grader ca 30 minuter. Sänk ev temperaturen till 200 grader om pajen ser ut att få mycket färg. Smält äppelgelé och skeda över. Servera, ev med lite visågrädde.

Inga kommentarer: