Summa sidvisningar

lördag 7 juni 2014

Siktebitar

16-20 bitar  Ugn: 200 grader  ca 10 minuter.

50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 msk sirap
½ msk salt
2 tsk fänkål
1 tsk anis
9 dl rågsikt
ca 3 dl vetemjöl

Smula jästen i degbunken. Smält matfettet, häll i mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten, sirap, salt och stötta kryddor. ( Kryddorna kan uteslutas.) Häll i rågsikten och arbeta degen kraftigt. Strö över lite vetemjöl och låt degen jäsa ca 40 minuter.
 Strö på lite mera vetemjöl och arbeta ihop degen i bunken. Ta upp den på bakbordet och arbeta den ytterligare smidig med vetemjöl. Kavla ut degen till en stor kaka. Flytta över den till en smord långpanna. Nagga den väl med en mjölad gaffel och "ruta" med en mjölad degskrapa eller kniv. Hur många bitar beror på hur stora man vill ha dem.
 Jäs brödet väl, 30-45 minuter, och grädda det långt ner i ugnen i 200 graders ugnsvärme, ca 10 minuter. Låt brödet genast kana över till ett galler, annars blir det fuktigt och blött i botten. Låt brödet svalna under bakduk.

Källa: IcaKuriren

Inga kommentarer: