Summa sidvisningar

söndag 10 juli 2011

Hjälpmedel vid konservering

Certo fryspulver: 
Stärkelse som binder vätskan när du fryser in frukt och bär. Smaken stannar i bären och rinner inte bort vid upptining. Ger vackra fasta bär utan styckfrysning, och fast sylt utan kokning. Fryspulver kan även tillsättas efter upptining.
Fruktpektin, Melatin eller Certo: 
Vegetabiliskt gelémedel. Gör sylt, marmelad och gelé fast och fin även om sockermängden varieras. Certo finns även i flaska. Följ anvisningar på förpackningarna.
Atamon:
Konserveringsmedel, finns i påse eller på flaska.
Natriumbensoat:
Förekommer naturligt i frukt och bär, till exempel i lingon, hjortron och rönnbär. Skyddar mot tillväxt av mögel och jästsvampar.
Kaliumsorbat:
Skyddar mot mögelbildning och jäsning. Finns naturligt i rönnbär. Kaliumsorbat och natriumbensorbat har lite olika egenskaper vilket gör att de ger bästa effekt om de används tillsammans. Skölj burkar och flaskor med en blandning av bensoat-sorbatlösning.
Citronsyra:
Ger frisk smak åt sylt, saft och marmelad.
Askorbinsyra:
Kallas också vitamin C. Förhindrar brunfärgning, speciellt på ljusa frukter.
Följ alltid anvisningarna noga på förpackningarna!

Inga kommentarer: