Summa sidvisningar

fredag 3 juni 2011

Fläskfilégryta med choklad och apelsin

4 portioner:

  • 1 fläskfilé, 500 g
  • 2 apelsiner
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grädde
  • 1 msk vetemjöl
  • ½ msk soja
  • 30 g riven mörk choklad
Garnering:  Färsk oregano eller persilja
1. Putsa filén och skär den i skivor.
2. Tvätta apelsinerna och riv skalet på en av dem, gärna med ett zestjärn. Pressa ur saften. Skiva hälften av den andra apelsinen och pressa ur saften från den andra halvan.
3. Fräs hälften av sambal oeleken och kryddorna i smör i en stekpanna och lägg ner hälften av köttet att brynas. Salta och lägg det på en tallrik. Skölj ur stekpannan med ½ dl vatten och ta till vara på skyn. Gör på samma sätt med resten av köttet och kryddorna. Lägg tillbaka kött och sky i stekpannan. Häll apelsinsaften (2 dl) över köttet och koka upp.
4. Blanda grädde och mjöl och rör ner i såsen. Sjud under omrörning ca 5 minuter. Tillsätt soja och choklad och blanda ner. Strö över rivet apelsinskal och oregano och garnera med apelsinskivor. Servera med ugnsstekt potatis, kokt eller rå broccoli och färsk tomat.
Tips: Byt ut köttet mot köttfärs och servera som tacos!

Inga kommentarer: