Summa sidvisningar

tisdag 28 december 2010

Lök-info.

1. Pärllök:
Pärllökar är små, runda och lite platta lökar som lämpar sig utmärkt att lägga i grytan eller att helsteka eller glasera. Vår vanligaste sort är släkt med purjolöken.
2. Bananschalotten:
Bananschalottenlök brukar beskrivas som en långsmal variant av schalottenlök, men här är matexpertisen inte riktigt enig. Vissa hävdar bestämt att den inte duger som substitut för den vanliga schalotten och att det är för att den är lättare att hantera som den har blivit populär.
3. Schalottenlök:
Schalottenlök anses vara drottningen bland lökar på grund av sin milda, söta smak. Den är pillig att skala, men väl värd besväret och går dessutom att hacka mycket finare än exempelvis gul och röd lök. Gör sig utmärkt både rå och helstekt och är ett måste i en rödvins-eller bearnaisesås.
4. Gul lök:
Gul lök är världens vanligaste lök och man förstår dess framgång. Den gula löken gör sig bäst tillagad och blir då härligt mustig och kan varieras på en mängd olika sätt.
5. Steklök:
Steklök är små gula lökar som har sorterats ut just för att de ska passa bättre att steka och använda hela i grytor.
6. Silverlök:
Silverlök är vit i skalet och mildare i smaken än den gula löken och lämpar sig därför bra i sallader och inläggningar. Har också en bra konsistens om löken ska mixas. Syltlök är små inlagda silverlökar.
7. Rödlök:
Rödlöken är mildare och något sötare än gul lök. Rödlök passar därför bättre rå eller inlagd. Annars kan den användas på samma sätt som gul lök.
8. Knipplök:
Knipplök eller färsklök är gul eller röd lök som har skördats tidigt och är mildare och mjällare i smaken. Blasten följer med och kan användas som purjolök eller gräslök. Ät den gärna hel, antingen kokad, stekt eller brässerad.
9. Salladslök:
Salladslök eller piplök ser ut som en liten purjolök, men tillhör en egen familj. Har mild smak och kan användas i sallader, soppa eller ätas som den är, lätt kokt. Det fins även röd piplök.
10. Gräslök:
Gräslök är inte bara en självklar kompis till matjessillen, den passar också utmärkt i äggröra och i vitvinssås till fisk. Gräslök är något du kan använda dig av när du vill tillföra en gnutta vår eller sommar i maten, även i smällkalla vintern.
11. Vitlök:
Vitlök är kanske den lök som är enklast att odla själv. Ner med några klyftor på hösten, så blir du belönad med färsk vitlök till våren. Färsk vitlök har mildare smak än den torkade. Äldre vitlökar kommer bäst till sin rätt i varm mat om de hackas och steks lite först. Låt hela vitlökar koka lätt i grytan, eller lägg in dem i marinader. I kall form, som i dressingar, går det bra att använda vitlökspressen eller att riva vitlöken.
12. Purjolök:
Purjolök trivs i de flesta grytor och sallader, men är även mycket god att äta i egen majestät. Bäst blir den om du helt kort tillagar större bitar purjolök i mikrovågsugnen med lite salt, en sked vatten och en klick smör. Den vita delen är mildast, den gröna blasten har lite mer löksmak och fungerar bra som kryddgrönt.
Avskrivet från tidningar.

Inga kommentarer: