Summa sidvisningar

tisdag 15 februari 2011

Vad kan de bero på om:

Brödet smular?
Det innehåller för lite fett
Det innehåller för mycket grovt mjöl
Degen har jäst för mycket


Brödet blir torrt?
För mycket mjöl i degen
Degen har arbetats för länge
För lång jästid
För låg ugnsvärme
För lång gräddningstid

Brödet får degrand?
Brödet är inte färdiggräddat
Brödet skars upp innan det svalnat
Ugnsvärmen har varit för låg

Förvaring:
Allt matbröd kan frysas med bra resultat 6-12 månader. För bästa hållbarhet är det viktigt att pressa eller suga ut luften ur påsen och försluta den väl. Förvara på översta hyllan i frysen, där är det kallast.

Jäsningen:
Knådningen är det viktigaste momentet. Ett bröd som knådats för lite kan inte jäsa upp ordentligt. Degen är färdigjäst när den snabbt återtar formen efter lätt tryck. Efter jäsningen behöver degen bara knådas lätt. Lägg händerna på degen och pressa ut luften.

Tips:
Brödet är färdigt när det låter ihåligt när man knackar på undersidan.

Inga kommentarer: