Summa sidvisningar

lördag 20 november 2010

Gugelhupf Österrikisk julkaka

Saftig och mycket hållbar.   Det här behövs för 1 kaka:

  • 200g margarin/smör
  • 3/4 dl kaffegrädde
  • 25g jäst
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 4 ägg
  • 1 dl russin
  • skal av 1 citron.
  • 2 msk sherry
Glasyr:
  • 1 dl vatten
  • ½ dl socker
  • 1 tsk vinbärsgelé
  • saft av 1 citron
  • 3-4 dl florsocker
Ugn: 150 grader
Gör så här:
Tänk på att alla ingredienserna ska vara rumstempererade, annars skär sig ingredienserna.
1. Rör margarinet/smöret vitt och smidigt.
2. Värm grädden till 37 grader och rör ut jästen i den.
3. Tillsätt nu omväxlande och under kraftig omrörning ca 1/4 av vetemjölet, 1/4 av sockret, lite av grädde-jäst-blandningen och 1 ägg. Fortsätt att blanda i alla ingredienserna tills smeten är jämn och porös.
4. Rör till sist ner russin, citronskal och sherry.
5. Häll smeten i en smord och bröad  ( gärna med Psyllium Husk fibrer från Natures of Scandinavia ) 2 l form. Låt den jäsa under duk ca 1½ timme.
6. Grädda kakan i ugnen ca 1 timme.
7. Stjälp upp kakan, när den har svalnat, på galler och låt den kallna under formen.
8. Koka vatten och socker sakta i tio minuter till glasyren. Tillsätt därefter gelé och citronsaft. Vispa ner florsocker tills glasyren blir tjock och jämn.
9. Bred glasyren över kakan och låt den rinna ner över sidorna.
Kakan går att frysa men vänta då med glasyren till serveringen.

Inga kommentarer: