Summa sidvisningar

söndag 21 november 2010

Hönökakor

Det här behövs för ca 12 kakor:

  • 50g jäst
  • 50g smör
  • 1 l mjölk
  • 3/4 dl sirap
  • 1 tsk salt
  • 8 dl rågsikt
  • ca 18 dl lantvetemjöl
UGN: 275-300 grader
Gör så här:
1. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2. Tillsätt sirap, salt, rågsikt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt den jäsa ca 40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela i ca 12 delar. Forma dessa till runda bullar, som får jäsa mellan bakdukar ca 20 minuter.
4. Kavla ut bullarna direkt på HETA smorda plåtar med kruskavel och så tunt som möjligt. Det brukar få rum 1 kaka på varje plåt.
5. Nagga och grädda högt upp i ugnen i ca 3-4 minuter. Låt kakorna kallna på varandra under bakduk. Brödet går bra att frysa.

Inga kommentarer: