Summa sidvisningar

torsdag 25 november 2010

Chokladkaka med kokos

Rutor med chokladglasyr och kokosprickar: (ca 15 bitar)

  • 150g smör                                           
  • 150g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl mjölk
GLASYR:

  • 75g smält smör
  • 2 msk kaffe
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
GARNERING:

  • 4 dl kokosflingor
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en ugnsform, ca 35x25 cm. Smält smör och choklad och låt svalna något.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver.
3. Rör ihop mjölblandningen, mjölk och smör växelvis. Häll i formen. Grädda i mitten av ugnen 40 minuter. Låt kallna. 
4. Smält smöret till glasyren och rör ner de andra ingredienserna. Bred glasyren på kakan, strö på kokos och dela i 15 bitar.


Liten variant: Tid ca 30 minuter.
I stället för mörk choklad: 
  • 150g smält smör
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • ½ dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 dl mjölk
Glasyr:
  • 3½ dl florsocker
  • ca 75g smält smör
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2-3 msk vatten
Garnering:
  • Kokosflingor
    1. Vispa ägg och socker pösigtBlanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och häll ner i smeten omväxlande med mjölk och avsvalnat smör.
    2. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna, max 30x40 cm. Jämna ut smeten. Grädda i 225 grader ca 12 minuter.

    3. Rör ingr. till glasyren till en slät massa. Bred glasyren över kakan medan den fortfarande är lite ljummen. Strö kokosflingor över. Skär i rutor.

    Inga kommentarer: