Summa sidvisningar

lördag 20 november 2010

Grova Långpannebröd

Goda  fiberrika limpor.  Det här behövs för 4 bröd:
75 g jäst
100 g margarin/smör
10 dl vatten
1 msk salt
3/4 dl brödsirap
2 dl havrekli
8 dl fint rågmjöl
ca 18-20 dl vetemjöl special
Pensling och garnering:
havrekli
Ugn: 250-200 grader


Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält margarinet/smöret, tillsätt vattnet och låt det bli fingervarmt. Häll lite av vätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt resten av vätskan.
3. Tillsätt salt, sirap, havrekli, och fint rågmjöl. Knåda degen kraftigt.
4. Arbeta in vetemjölet i omgångar under kraftig knådning tills degen är blank och släpper bunkens sidor. Låt jäsa under duk ca 1 timme.
5. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den, eventuellt med lite mera vetemjöl, på nytt smidig.
6. Dela degen i fyra lika stora bitar. Kavla ut dem till avlånga kakor. Rulla ihop dem och lägg dem på bakpappersklädd plåt med skarven nedåt på tvären. Pensla med lite smält matfett mellan längderna och låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
7. Pensla bröden med lite vatten och strö över havrekli.
8. Sätt in långpannan på nedersta falsen i 250 graders varm ugn. Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden ca 50-60 minuter eller tills de har fått fin färg och känns torra.
9. Låt bröden kallna på galler under duk. Bryt isär dem när de har kallnat. Går att frysa.





Inga kommentarer: