Summa sidvisningar

fredag 26 november 2010

Finsk Kesoäppelkaka

6-8 portioner; 200 grader; ca 45 minuter:

  • 2 dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 100g smör
  • 2 äggulor
Smör och ströbröd till formen


FYLLNING:

  • 3 syrliga äpplen
  • 500g keso, 2 äggulor
  • 2 msk russin
  • 1 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 4 äggvitor
  • (florsocker)
1. Lägg mjölet, sockret och vaniljsockret i en bunke. Skiva ner matfett och lägg i äggulorna. Arbeta ihop allt till en smuldeg.
2. Smörj och bröa en springform som är 33 cm i diameter och klä den med degen. Ställ den kallt medan fyllningen lagas.
3. Skala äpplena, skär dem i klyftor och ta bort kärnhuset. Lägg klyftorna i vatten tills de ska användas.
3. Rör ihop keson med äggulorna. Blanda ner russin, socker och potatismjöl.
4. Vispa ägvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner dem i smeten tillsammans med de väl avrunna äpppelklyftorna.
5. Lägg fyllningen i formen.
6. Sätt in den i 200 graders ugnsvärme ca 45 minuter. Täck kakan  med folie om den börjar bli mörk under gräddningen.
7. Sikta ev. florsocker över kakan när den svalnat.





Inga kommentarer: