Summa sidvisningar

måndag 22 november 2010

Rotfruktsgryta med oxbringa

Det här behövs för ca 4 port:

  • 600g rimmad benfri oxbringa
  • 5 kryddpepparkorn
  • vatten
  • 1 gul lök
  • 500g kålrötter
  • 350g morötter
  • buljong
  • 5 kryddpepparkorn
  • 600g potatis
  • klippt persilja
1. Lägg köttet i en kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker köttet ordentligt. Koka upp. Skumma väl.
2. Skala och klyfta löken. Lägg lök och 5 kryddpepparkorn i köttgrytan. Låt det sjuda under lock på svag värme tills köttet känns mört. Det tar ca 1½-2½ timme, beroende på köttets form.
3. Skala under tiden kålrötter och morötter. Skär dem i ca 2 cm stora tärningar.
4. Tag upp köttet. Sila buljongen. Lägg kålrötter, morötter och kryddpepparkorn i en stor gryta (kött och potatis ska också få plats). Häll över buljong och låt rotfrukterna sjuda under lock tills de är nätt och jämnt mjuka.
5. Tag bort överflödigt fett på köttet och skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär potatisen i 2 cm stora tärningar. Lägg kött och potatis i grytan och låt allt sjuda under lock tills rotfrukter och potatis är mjuka.
6. Strö klippt persilja över strax innan grytan ska serveras.

Inga kommentarer: