Summa sidvisningar

lördag 20 november 2010

Tips inför julbaket

Tips som jag sparat från tidningar!

  • Om saffransdegen eller kakdegen kladdar på bakbordet har man antagligen för lite mjöl i degen, eller så har man mjölat underlaget för lite. Pröva dej fram med lite mjöl i taget. Degen ska släppa underlaget  men inte bli tungarbetad. Får man i för mycket mjöl, blir bullarna torra och kakorna hårda.
  • Ta aldrig i allt mjöl på en gång. Mjölmängden är alltid ungefärlig. Man måste lära sig att känna på degen när den är lagom. När degen slutar kladda är mängden oftast den rätta.
  • Om du arbetar degen i assistent, måste du som regel minska mjölmängden något. Assistenten orkar arbeta mer och degen blir lätt för hård.
  • Om degen inte vill jäsa upp, beror det kanske på att den står för kallt. Vädra aldrig under ett bak. Degen kan också stå för varmt. Då kan den jäsa på bredden i stället för att höja sig. Dragfri plats, med handduk över bunken, är bäst.
  • Vad gör man när kakan pöser över i ugnen? Ja, då har formen varit för liten. Den bör inte fyllas till mer än 2/3. Ta inte ut kakan. Lägg en bit folie i ugnen som samlar upp spillet.
  • Om kakan inte vill höja sig alls kan det bero på att man rört smeten för mycket sedan bakpulvret blandats i, eller på att smeten blivit stående en stund före gräddningen. Det kan också bero på att man öppnat ugnsluckan för tidigt. Låt kakan gräddas minst 20 minuter innan luckan öppnas.
  • Slå aldrig igen ugnsluckan med en smäll. Det kan göra att kakan sjunker ihop.
  • Om kakdegen smular sig och inte vill gå ihop, har man fått i för mycket mjöl. Det går att rädda. Blanda 1/3 av degen med lite extra matfett eller en äggula och arbeta sen in resten av degen. Tillsätt eventuellt mer matfett eller mer äggula.
  • Om småkakorna flyter ut på plåten, beror det vanligen på att degen innehåller för lite mjöl. Men det kan också bero på att ugnen är för varm. Arbeta in en aning mer mjöl, sänk värmen något och gör en provkaka.
  • Om pepparkakorna blir blåsiga, kan det bero på att de lagts på varm plåt, men också på att bikarbonaten blandats för dåligt i degen. Blanda den alltid med mjölet, innan det tillsätts.
  • Att pepparkakorna på halva plåten blir brända medan andra halvan är ljusbruna-det har hänt (den som ger tipsen). Det beror helt enkelt på ugnens dåliga värmefördelning och det enda att göra är att passa noga och vända plåten efter halv tiden.
  • Mjuka kakor som skall glaseras, bör inte glaseras förrän efter upptining.
  • Bröd och kakor är lätta att frysa. Småkakor mår bäst av att placeras i folieformar av något slag. I plastpåsar går de lätt sönder.
  • Om kakorna blir hårda innehåller degen för mycket mjöl eller socker. Det är inte mycket att göra åt, möjligen dryga ut med en äggula. Annars får man doppa.
  • Svåra kakdegar, det finns sådana, kan vara enklare att kavla ut mellan folie eller smörpapper.
  • Fruktkakor är hållbara utan frys. De håller bra i vanlig kakburk, gärna med folie eller en ren handduk om, så att inte ytan torkar.







Inga kommentarer: