Summa sidvisningar

lördag 2 april 2011

Grönsakspaj

UGN: 225 grader, ca 6 portioner.

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
Fyllning:

  • 1 purjolök
  • 3-4 morötter
  • 6 kokta potatisar
  • 1 bunt persilja
  • 4 dl riven ost
  • 3 ägg
  • 1½ dl mellangrädde
  • 1½ dl mjölk
  • salt, peppar
1. Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop allt till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ den kallt att vila ca 30 minuter.
2. Sätt aluminiumfolie runtom pajskalets kant. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta bort folien.
3. Ansa och strimla purjolöken. Skala och skär morötterna i tändsticksstora stavar. Fräs morötter och purjolök i lite matfett.
4. Grovhacka persiljan och skiva potatisen. Blanda samman potatis, persilja, morötter, purjolök och cirka hälften av osten. Lägg allt i det förgräddade pajskalet.
5. Vispa samman äggen med mjölk, grädde, salt och peppar. Häll det över pajen och strö på resterande ost.
6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter eller tills pajen har fin färg och äggstanningen har "stannat".

Inga kommentarer: