Summa sidvisningar

måndag 18 april 2011

Julvetebröd i långpanna

Lättbakad med fyllning, UGN: 200 grader, ca 20 rutor.

  • 25 g jäst
  • 2½ dl mjölk (rumstemp)
  • ½  tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • ca 7 dl vetemjöl
  • 100 g mjukt smör
Fyllning:

  • 50 g smör (mjukt)
  • ½ dl strösocker
  • 100 g riven mandelmassa
  • ½ dl hackade pistagenötter
  • grön hushållsfärg
Pensling & garnering:

  • smör-&rapsolja
  • ägg, lätt uppvispat
  • ev hackade pistagenötter
  • ev florsocker
1. Smula ner jästen i en skål. Lös den med lite av mjölken innan resten tillsättes
2. Ta i salt, socker, ägg och ca hälften av mjölet. Klicka i det mjuka smöret. Ta i det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta samman till en slät, smidig och ganska lös deg. Låt jäsa under duk ca 1 timme.
3. Pensla smör-rapsolja ganska rikligt i en långpanna, ca 25x40 cm.
4. Stjälp upp degen i långpannan, platta ut den med mjölade händer. Låt jäsa under duk 50-60 minuter.
5. Fyllning: Rör ihop ingredienserna, det räcker med en droppe av hushållsfärgen. Tryck med tummen så att det blir tätt med små fördjupningar i den jästa degen. Klicka eller spritsa i fyllningen. Pensla med uppvispat ägg.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Strö ev över grovt hackade pistagenötter och florsocker. Skär i rutor.

Inga kommentarer: