- 25 g jäst
- 2½ dl mjölk (rumstemp)
- ½ tsk salt
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- ca 7 dl vetemjöl
- 100 g mjukt smör
- 50 g smör (mjukt)
- ½ dl strösocker
- 100 g riven mandelmassa
- ½ dl hackade pistagenötter
- grön hushållsfärg
- smör-&rapsolja
- ägg, lätt uppvispat
- ev hackade pistagenötter
- ev florsocker
2. Ta i salt, socker, ägg och ca hälften av mjölet. Klicka i det mjuka smöret. Ta i det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta samman till en slät, smidig och ganska lös deg. Låt jäsa under duk ca 1 timme.
3. Pensla smör-rapsolja ganska rikligt i en långpanna, ca 25x40 cm.
4. Stjälp upp degen i långpannan, platta ut den med mjölade händer. Låt jäsa under duk 50-60 minuter.
5. Fyllning: Rör ihop ingredienserna, det räcker med en droppe av hushållsfärgen. Tryck med tummen så att det blir tätt med små fördjupningar i den jästa degen. Klicka eller spritsa i fyllningen. Pensla med uppvispat ägg.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Strö ev över grovt hackade pistagenötter och florsocker. Skär i rutor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar