Summa sidvisningar

lördag 2 april 2011

Örtagårdsstek

UGN: 125 grader ca: 8 portioner.

  • 1 200 g rostbiff, fransyska eller innanlår
Örtlag:

  • 1 liter vatten
  • 3/4 dl salt
  • 1 msk socker
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ msk krossade svartpepparkorn
  • 1 bunt färska örtkryddor, t ex basilika, timjan, rosmarin
  • 1 bunt persilja
1. Lägg köttet i en eldfast form. Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet. Stek köttet i nedre delen av ugnen tills termometern visar 60-65 grader, ca 1½-2 timmar beroende på köttets tjocklek.
2. Skala löken och skär den i klyftor. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Krossa pepparkornen. Grovhacka örtkryddorna.
3. Koka upp vattnet till örtlagen och tillsätt salt, socker, lök, vitlök, pepparkorn och örter. Låt lagen kallna.
4. Lägg det kalla köttet i den kalla lagen och ställ kallt ca 4-5 timmar. Skär köttet i tunna skivor och bjud grönsakspaj och vitlökssås till.

Inga kommentarer: