Summa sidvisningar

söndag 17 april 2011

Saftigt rågbröd

1 bröd, 20 minuter plus 3 timmar jäsning och gräddning.   Brödet bör vila ett dygn innan det äts:

  • 25 g jäst
  • 2½ dl öl
  • 3/4 dl sirap
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 2½ dl vetemjöl
Skållning:

  • 2 dl rågkross
  • 1½ dl solrosfrön
  • ½ dl linfrön
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 msk salt
  • 2½ dl vatten
1. Blanda alla de torra ingredienserna till skållningen i en bunke.
2. Koka upp vattnet, häll det i bunken och blanda. Täck med plastfolie och låt stå i 1 timme.
3. Smula jästen och lös den i ölet. Blanda vätskan med skållningen. Rör i sirap, rågmjöl och vetemjöl. Blanda noga.
4. Olja och mjöla med rågmjöl en avlång 1½-liters bakform. Fyll formen med degen, strö över lite rågmjöl och jämna till ytan. Låt stå i ca 30 minuter, medan ugnen värms till 250 grader.
5. Sätt in formen och sänk värmen till 190 grader. Baka i ca 90 minuter. Ta brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk. Låt brödet vila 1 dygn innan du skär i det.
TIPS: Rågbrödet är mycket hållbart och håller sig saftigt i upp till två veckor. Går utmärkt att frysa.

Inga kommentarer: