Summa sidvisningar

måndag 18 april 2011

Lussekatter

UGN: 225 grader, ca 60 st:

  • 4½ dl mjölk
  • 1½ dl kesella
  • 1 pkt jäst
  • 1 g (2 påsar) saffran
  • ½ tsk salt
  • 1½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 15-16 dl vetemjöl
  • 150 g mjukt smör
Pensling & garnering: russin, 1 ägg
1. Värm mjölken till 37 grader. Ta från värmen, rör i kesellan.
2. Smula jästen i en bunke och lös den med lite av degvätskan. 
3. Blanda i saffran, salt, socker, ägg och ungefär hälften av mjölet. Rör samman.
4. Klicka i smöret under omrörning. Tillsätt resten av mjölet. Degen ska vara ganska lös. Arbeta den smidig och blank. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca 50 minuter.
5. Rulla ut degen till två längder. Skär i bitar. Forma till lussekatter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Tryck i russin. Låt jäsa under duk 30-40 minuter.
6. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 7-8 minuter.

Inga kommentarer: