Summa sidvisningar

onsdag 20 april 2011

Krämfyllda sockerbullar

UGN: 250 grader; ca 40 st:

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 2 ägg
  • ca 13 dl vetemjöl
Fyllning: ca 3-4 dl fast vaniljkräm
Pensling:

  • smält smör
  • stösocker
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, häll på mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut jästen i degspadet.
2. Tillsätt socker, salt, hjorthornssalt, äggen och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter och är blank och smidig. Låt degen jäsa ca 40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela den i ca 40 bitar. Forma dessa till runda bullar.
4. Kavla ut bullarna till plattor. Lägg en klick vaniljkräm på varje platta. Vik ihop till ett "knyte", nyp till ordentligt och lägg bullarna med skarven neråt på en bakpappersklädd plåt. Jäs ca 30 minuter.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk. Pensla dem  sedan med smält smör och doppa dem i socker.
TIPS: Lägg några bär, t ex hallon under vaniljkrämen i bullarna. De går bra att frysa. Tina dem helst i rumstemperatur.

Inga kommentarer: