Summa sidvisningar

söndag 31 oktober 2010

Brunbröd

5 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
5-7½ dl kärnmjölk
eller filmjölk
_____________________
Förberedelser: 10 min.
Tillagning: 20-30 min.
Räcker till 4-6 bitar.
Ugn: 200¤ ca:20-30 min
eller tills brödet låter
ihåligt då man knackar på
det med fingrarna.

_________________________
1. Värm ugnen till 200 grader. Pensla en bakplåt
med smält smör eller margarin.

2. Häll mjöl,bakpulver och bikarbonat i en stor skål.
Tillsätt så mycket kärnmjölk att ni kan åstadkomma
en mjuk deg.Mjölets styrka avgör hur mycket mjölk
som behövs.

3. Flytta degen till en mjölad arbetsyta och knåda
den lätt tills den är slät.Forma den till en rundel
med 20 cm diameter.Lägg rundeln på den smörade
bakplåten.Skär med en mjölad kniv 3 skåror ner till
1/3 av degrundelns höjd.Pensla med vatten och strö
på lite mjöl.Baka i 20-30 minuter eller tills brödet
låter ihåligt då man knackar på det med fingrarna.
__________________________________________________ ______
Tips.
-------

I brist på kärnmjölk kan man använda filmjölk. Man kan också göra vanlig mjölk syrlig genom att blanda: 1 tsk pressad citron eller ättika till varje 2½ dl mjölk. Låt mjölken stå i 15 minuter innan den används.

Inga kommentarer: