Surdegsbröd 2 limpor 200¤ 30 minuter
8 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
25 gram vanlig jäst
vatten,majsolja,salt
___________________________
Dag 1: Smula jästen i ½ dl ljumt vatten. Rör ½ dl rågsikt i vattnet och jästen. Låt det stå i
köket till nästa dag.
Dag 2: Ta den lilla "surdegen" och blanda den med 6,5 dl rågsikt och 4 dl vetemjöl.
3½ dl ljummet vatten och 1 msk majsolja (solrosolja) plus 2½ tsk salt.
Knåda detta till smidig deg. Låt det jäsa 30 minuter i bunken. Ta upp degen på mjölat bakbord
och gör 2 släta limpor av degen. Lägg dem på smord plåt. Jäs limporna 30 minuter på plåten.
Grädda dem i 200¤ 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar