- Chokladkaka
- 200 g smör
- 200 g mörk choklad
- 100 g valnötter
- 1 dl maizena majsstärkelse
- 3 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl strösocker
- 4 ägg
- 1½ dl vispgrädde
- 1½ dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 100 g mörk choklad
- 75 g smör
- hallon
Smält smöret i en stor tjockbottnad kastrull, ta från värmen. Grovhacka chokladen och vänd ner den i kastrullen, rör tills chokladen smält. Grovhacka valnötterna. Blanda i en skål maizena, kakao, vaniljsocker och salt. Tillsätt grädde, socker och äggen, ett i sänder. Vispa till en slät smet. Vänd ner denna blandning i grytan med choklad. Rör ner valnötterna.
2. Häll smeten i en smord och med kakao bröad form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-40 minuter. Låt kakan svalna, ställ den kallt. Kakan stelnar först när den kallnat.
3. Fudge:
Blanda grädde, socker, sirap och hackad choklad i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda ca 15 minuter tills smeten tjocknat och blivit simmig (gör ett kulprov, massan ska gå att forma till en kula om du droppar den i ett glas vatten). Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret. Rör om.
4. Skär tårtan i portionsbitar. Skär till ändarna så att du får trekantiga bitar. Häll lite fudge på tallriken och ställ chokladpyramiden i såsen. Dekorera varje portion med några hallon.
Baka chokladkakan en dag i förväg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar