Summa sidvisningar

söndag 30 januari 2011

Dubbel chokladglädje

8-10 bitar  UGN 175 grader:

  • Chokladkaka
  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 100 g valnötter
  • 1 dl maizena majsstärkelse
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
Fudge:

  • 1½ dl vispgrädde
  • 1½ dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 g mörk choklad
  • 75 g smör
Dekoration:

  • hallon
1.Chokladkaka: 
Smält smöret i en stor tjockbottnad kastrull, ta från värmen. Grovhacka chokladen och vänd ner den i kastrullen, rör tills chokladen smält. Grovhacka valnötterna. Blanda i en skål maizena, kakao, vaniljsocker och salt. Tillsätt grädde, socker och äggen, ett i sänder. Vispa till en slät smet. Vänd ner denna blandning i grytan med choklad. Rör ner valnötterna.
2. Häll smeten i en smord och med kakao bröad form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-40 minuter. Låt kakan svalna, ställ den kallt. Kakan stelnar först när den kallnat.
3. Fudge:
Blanda grädde, socker, sirap och hackad choklad i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda ca 15 minuter tills smeten tjocknat och blivit simmig (gör ett kulprov, massan ska gå att forma till en kula om du droppar den i ett glas vatten). Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret. Rör om.
4. Skär tårtan i portionsbitar. Skär till ändarna så att du får trekantiga bitar. Häll lite fudge på tallriken och ställ chokladpyramiden i såsen. Dekorera varje portion med några hallon.
Baka chokladkakan en dag i förväg.

Inga kommentarer: